Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προχωρούν οι διαδικασίες για εξαγωγή φυσικού αερίου στον Λίβανο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Τάρεκ αλ Μόλα ανήγγειλε πως το Κάιρο ολοκληρώνει τις «απαραίτητες διευθετήσεις» για την έναρξη εφοδιασμού του Λιβάνου «σύντομα με αιγυπτιακό φυσικό αέριο».

Μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Ου. Φαγιάντ, ο Μόλα τόνισε πως η Αίγυπτος μπορεί να δώσει παραπάνω ποσότητες φυσικού αερίου εάν καταστεί απαραίτητο.

Η εξαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στον Λίβανο αναμένεται να γίνει με την επαναλειτουργία του λεγόμενου αραβικού αγωγού, με «ενθάρρυνση» των ΗΠΑ που ήθελαν να απαντήσουν στην αποστολή ιρανικού πετρελαίου στον Λίβανο με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ.

Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να εξαχθεί από την Αίγυπτο στη Συρία και από εκεί στην Ιορδανία. Εκεί θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα διοχετευτεί στον Λίβανο για να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της χώρας, που ζει μία βαθιά οικονομική και ενδοαστική κρίση από το φθινόπωρο του 2019.

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της ΕΕ στη Βηρυτό, Ραλφ Τάραφ, εξήρε χτες τη νέα κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, λέγοντας πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε πρόσφατα «αξίζει υποστήριξης»

Παράλληλα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης, ολοκληρώνοντας χτες διήμερη επίσκεψη στη Βηρυτό, πρότεινε στη λιβανέζικη κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο στις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις» για να «ξεκλειδώσει» η ξένη «βοήθεια».

  • Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου κατάσχεσε την Τρίτη μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου, της ουσίας που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο του 2020 την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Το νιτρικό αμμώνιο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπάσματος και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, βρέθηκε σε βενζινάδικο στη βορειοανατολική περιοχή του Λιβάνου, Αρσάλ. Η ποσότητα ήταν ίση με 28 τόνους. Συνελήφθησαν ως ενεχόμενοι με την παράνομη αποθήκευση των χημικών ένας Λιβανέζος και τρεις Σύροι. Τον Σεπτέμβρη είχαν βρεθεί πάλι 20 τόνοι νιτρικού αμμωνίου από τον στρατό σε αποθήκη της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ