Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αναβάλλονται για τον Γενάρη οι βουλευτικές εκλογές

Αναβολή ενός μήνα στις λιβυκές βουλευτικές εκλογές, για το Γενάρη του 2022, αποφάσισε προχτές το Κοινοβούλιο της χώρας, με το επιχείρημα πως έχουν «προτεραιότητα» οι προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη (την ίδια μέρα θα γίνονταν και οι βουλευτικές).

Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Τομπρούκ, ανέφερε πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν 30 μέρες μετά τις προεδρικές.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο που έχει τον ρόλο της Γερουσίας, δεν αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου. Νωρίτερα ωστόσο γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα για τις βουλευτικές εκλογές, αναφέροντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του. Το Ανώτατο Συμβούλιο είχε επίσης αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν «προσαρμοσμένος» έτσι ώστε να ευνοεί τον αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χ. Χάφταρ.

Νωρίτερα το δίκτυο «Al Arabi al Jadeed», που επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, μετέδωσε πως το Κάιρο πλέον δεν ζητά απόσυρση αλλά «πάγωμα» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου συνεργασίας, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Λιβύη που θα αποφανθεί σχετικά.

Επίσης, Αιγύπτιοι διπλωμάτες φέρεται να απαίτησαν να τεθεί υπό την αιγίδα στρατιωτικών αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ ή Αμερικανών στρατιωτικών η εκπαίδευση που κάνει σήμερα ο τουρκικός στρατός στις λιβυκές Ενοπλες Δυνάμεις στην Τρίπολη. Η Αγκυρα φέρεται πως στο συγκεκριμένο αίτημα έδειξε «ευελιξία», εκφράζοντας σχετική ετοιμότητα προκειμένου να ικανοποιήσει το Κάιρο αλλά αποφεύγοντας να δώσει οριστική απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ