Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδοαστικά παζάρια γύρω από την αύξηση της «οροφής» του χρέους

Συνεχίζονται τα ενδοαστικά παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με επίκεντρο τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να πετύχει την αναστολή της «οροφής» του δημόσιου χρέους (που σήμερα ανέρχεται σε 28,4 τρισ. δολάρια) έως τον Δεκέμβρη του 2022, οπότε, μεταξύ άλλων, θα έχουν διεξαχθεί οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβρη του ίδιου έτους και θα υπάρχει πιθανά ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις ΗΠΑ, η «οροφή» του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Η ισχύς της «οροφής» είχε ανασταλεί και προηγούμενα, το 2019, στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ με τους τότε αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Εάν δεν αυξηθεί ή δεν ανασταλεί εκ νέου η «οροφή χρέους» πριν την προθεσμία της 18ης Οκτώβρη, η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί αναγκασμένη από την επομένη να σταματήσει να λειτουργεί με πίστωση και θα αναγκαστεί να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, να κηρύξει στάση πληρωμών σε μισθοδοσίες, επιδόματα κ.ο.κ. Μεταξύ άλλων επιπτώσεων μιας τέτοιας εξέλιξης, αναφέρεται η υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών από οίκους αξιολόγησης, όπως και η υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού Δημοσίου.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, θεωρείται μάλλον απίθανο να φτάσουν τα πράγματα σε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ πίσω από το «μπλόκο» που έχουν βάλει οι Ρεπουμπλικάνοι στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Γερουσία (αναμενόταν να απορριφθεί για μια ακόμα φορά χτες Τετάρτη) βρίσκονται τα εντεινόμενα ενδοαστικά παζάρια για τη «μοιρασιά» των προωθούμενων νέων τεράστιων πακέτων κρατικής ενίσχυσης των μονοπωλίων και στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Με δεδομένη τη στάση των Ρεπουμπλικάνων, αναλυτές του οίκου Moody's εκτίμησαν την Τρίτη ότι το ζήτημα της «οροφής χρέους» θα αντιμετωπιστεί τελικά με ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας («reconciliation») που επιτρέπει την ψήφιση νομοσχεδίων στη Γερουσία με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται η ψήφος 60 γερουσιαστών. Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί έχουν τους 50 από τους 100 γερουσιαστές, συν την ψήφο της αντιπροέδρου Κ. Χάρις σε περίπτωση ισοψηφίας.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «πραγματική πιθανότητα» για αλλαγή των κανόνων στο Κογκρέσο, ώστε να παρακαμφθεί η δυνατότητα της πρακτικής κωλυσιεργίας που αξιοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι (γνωστή ως «filibuster»), ωστόσο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

  • Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2017 διαθέτουν συνολικά 3.750 πυρηνικές κεφαλές εκ των οποίων οι 1.550 είναι ενεργές (και μπορούν να εξολοθρέψουν το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού). Η Ρωσία το 2018 είχε ανακοινώσει πως διατηρεί 1.440 ενεργές πυρηνικές κεφαλές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ