Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Σε δημοσιογράφους το Νόμπελ Ειρήνης

Σε δύο δημοσιογράφους από τη Ρωσία και τις Φιλιππίνες απένειμε φέτος η νορβηγική επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης, αναφερόμενη στις προσπάθειές τους «να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Συγκεκριμένα, το βραβείο μοιράστηκαν ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», που αντιπολιτεύεται τον Βλ. Πούτιν, και η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «Rapple», επικρίτρια του Φιλιππινέζου Προέδρου Ρ. Ντουτέρτε.

Κατά την ...παράδοση, που θέλει την απονομή του βραβείου να συνδέεται με ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, στο επίκεντρο φέτος φαίνεται ότι μπήκε η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, όπως και η μετατόπιση του «κέντρου βάρους» της Δύσης προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Χαρακτηριστικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, έσπευσε να συγχαρεί τον «φίλο» του, όπως είπε, Ντμ. Μουράτοφ, ο οποίος «είπε την αλήθεια στην εξουσία στη Ρωσία». «Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη παντού - και πιο σημαντική από ποτέ εδώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, εμφανίζοντας «ανεκτικό» προφίλ, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμ. Πεσκόφ συνεχάρη τον Μουράτοφ, τον οποίο χαρακτήρισε «ταλαντούχο και θαρραλέο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ