Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΡΙΑ
Διαιώνιση της κατοχής στα Υψίπεδα του Γκολάν αναγγέλλει το Ισραήλ

Νέες επιδρομές στην αεροπορική βάση Τ4 της επαρχίας Χομς της Συρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής ισραηλινά αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ξένους μαχητές και τραυματίζοντας τουλάχιστον έξι Σύρους στρατιώτες.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ διαμήνυσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την κατοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέκτησε στον πόλεμο του 1967, ανεξαρτήτως της τύχης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και των «διεθνών απόψεων» για αυτόν. Μιλώντας σε διάσκεψη για το μέλλον του Γκολάν, είπε πως ο πόλεμος στη Συρία έπεισε «πολλούς στον κόσμο ότι ίσως είναι προτιμότερο αυτή η όμορφη και στρατηγική περιοχή να βρίσκεται στα χέρια του κράτους του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ακόμα και σε μια κατάσταση στην οποία - όπως μπορεί να συμβεί - ο κόσμος αλλάξει προσέγγιση για τη Συρία, ή σε σχέση με τον Ασαντ, αυτό δεν έχει σχέση με τα Υψίπεδα του Γκολάν... Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι του Ισραήλ, τελεία».

Σημειωτέον, τον περασμένο Φλεβάρη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διατηρήσει την αναγνώριση της κατοχής του Γκολάν από το Ισραήλ, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τραμπ, σκόπιμα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Είχε πει πως όσο ο Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία και όσο το Ιράν και δυνάμεις του διατηρούν παρουσία στη Συρία, τότε «ο έλεγχος του Γκολάν σε αυτήν την κατάσταση, νομίζω, παραμένει πραγματικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ». Μιλώντας στο CNN είχε συμπληρώσει πως «τα νομικά θέματα είναι κάτι άλλο. Και με την πάροδο του χρόνου, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα βλέπαμε».

Απαντώντας στον Μπένετ, χτες εκατοντάδες Σύροι κάτοικοι των κατεχομένων του Γκολάν ζήτησαν την επιστροφή της περιοχής στη Συρία, ενώ αποδοκίμασαν τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για επέκταση εβραϊκών εποικισμών και αιολικού πάρκου με 39 ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η «κινητικότητα» στα πεδία συγκρούσεων στη Συρία. Το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και φιλότουρκων Σύρων μισθοφόρων με Κούρδους των δυνάμεων SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στην περιοχή Αζάζ, κοντά σε τουρκική βάση. Η Αγκυρα ανακοίνωσε τον θάνατο δύο Τούρκων αστυνομικών και ο Ρ. Τ. Ερντογάν προανήγγειλε απάντηση.

Την Κυριακή οι συριακές αρχές κατέγραψαν την είσοδο τουρκικού στρατιωτικού κομβόι προς τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ενώ χτες ανακοινώθηκαν ο θάνατος ενός Τούρκου στρατιωτικού και ο τραυματισμός άλλων τριών από επίθεση, πιθανώς του συριακού στρατού, στα βόρεια περίχωρα του Χαλεπίου.

Ακολούθησε την ίδια μέρα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Αφρίν, που τελεί υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ