Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΙΒΥΗ
Νεκροί από πυρά εναντίον μεταναστών

Λίβυοι φρουροί πυροβόλησαν την Παρασκευή δεκάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από άθλιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περιοχή Γουτ αλ Σάαλ της Τρίπολης, σκοτώνοντας 6 και τραυματίζοντας 24, εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Εκατοντάδες μετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν έχουν κλειστεί εδώ και πολλούς μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που στεγάζει πάνω από 1.000 άτομα σε άθλιες συνθήκες, εν μέσω συχνών καταγγελιών για βία και σεξουαλικές επιθέσεις. Δεκάδες άλλα τέτοια στρατόπεδα, με πάνω από 10.000 μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Η άθλια αυτή κατάσταση έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ και των κατά καιρών συμφωνιών της με τις λιβυκές αρχές για «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι θα διενεργήσει «έρευνα» για το αιματοκύλισμα στο Γουτ αλ Σάαλ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής Αγκ. Σάλεχ μετέβη στην Αλγερία, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Αμπ. Τεμπούν. Ο Σάλεχ εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις προσπάθειες της Αλγερίας για «σταθεροποίηση» της Λιβύης.

Επιπλέον, χτες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στο Λονδίνο διάσκεψη για τη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη Λιβύη και την ενοποίηση «θεσμών των δυνάμεων ασφαλείας» (εννοώντας τις αντιμαχόμενες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν τις αρχές που υπήρχαν σε Δυτική και Ανατολική Λιβύη πριν τη συμφωνία εκεχειρίας τον Οκτώβρη του 2020). Στη διάσκεψη συμμετείχε η Λίβυα ΥΠΕΞ Νάτζλα αλ Μανγκούς, καθώς και οι λιβυκές στρατιωτικές επιτροπές 5+5 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ίδιο διάστημα, έκθεση της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, κατέγραφε την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει έρευνες σε «ύποπτα» τουρκικά πλοία σε τουλάχιστον 6 περιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι σε περίπου ένα μήνα διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη και η Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ