Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα για προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Την Πέμπτη 21 Οκτώβρη η πανυγειονομική απεργία

Από την αγωνιστική παρέμβαση στη Δράμα
Από την αγωνιστική παρέμβαση στη Δράμα
Την πανυγειονομική απεργία τους ετοιμάζουν τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας, δίνοντας συνέχεια στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ.

Αύριο η συγκέντρωση για να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής

Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνονται οι δράσεις από σωματεία και φορείς με διεκδικήσεις για ενίσχυση των δομών Υγείας, όπως η συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), με αίτημα την πλήρη επαναλειτουργία του, από τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στο κοινό κάλεσμά τους, «οι πρωθυπουργικές δηλώσεις - εν μέσω εξάπλωσης του 4ου κύματος της επιδημίας - ότι "δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων" και "μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε" επιβεβαιώνουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια για το "νέο ΕΣΥ" περιλαμβάνουν τη συγχώνευση - κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων (...)

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες της Δυτ. Αθήνας έχουμε ήδη πικρή εμπειρία από το προηγούμενο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων Υγείας.

Ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν - καταργήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - και παρέμειναν "κλειστά" παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - είναι και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα" (πρώην Λοιμωδών)».

«Αποτέλεσμα είναι να επιβαρυνθούν ακόμη τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία "Αττικόν" και Κρατικό Νίκαιας, με "εκτίναξη" των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει επίσης ότι «τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις συγχωνεύσεις του 2013 ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σήμερα, δηλαδή ότι "θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες", σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα"...

Αν και η επιδημία, με τις ελλείψεις κρεβατιών και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε μιας νόσου, απέδειξε ότι για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας σε μια κρίσιμη περίοδο, απαιτούνται "εφεδρείες" σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό».

Υπενθυμίζεται επίσης στο κάλεσμα ότι «παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημόσιων μονάδων Υγείας (ΙΚΑ Αιγάλεω, Κέντρα Μάνας και Παιδιού Αιγάλεω και Νίκαιας, Φυσικοθεραπευτήριο Νίκαιας, Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά)».

Επίσης, αύριο, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» καλεί σε συγκέντρωση μαζί με φορείς της πόλης στην είσοδο του νοσοκομείου.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο στις 8 π.μ.

Δράμα: Αγωνιστική «υποδοχή» στα κυβερνητικά στελέχη

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν τα σωματεία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφτηκε το νοσοκομείο χτες το πρωί.

Τα σωματεία των εργαζομένων, των γιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια εκρηκτικές ελλείψεις σε προσωπικό, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου κρατώντας πανό ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων που δρομολογούνται αυτό το διάστημα, με συνθήματα για «μόνιμες προσλήψεις με κριτήριο τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων».

Αν και η διοίκηση του νοσοκομείου αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων στη συνάντηση με την αναπλ. υπουργό, ζητώντας από αυτά να καταθέσουν απλά ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, μετά από πίεση αναγκάστηκε να δεχθεί τις παρεμβάσεις τους.

Απαντώντας μάλιστα στα αιτήματα για άμεσες προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε προκλητικά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να μη διεκδικούν περισσότερες από τις 11 θέσεις γιατρών (!) που προκηρύχθηκαν πρόσφατα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση περιορίζεται από «μνημονιακές δεσμεύσεις» για να τηρήσει το μέτρο της 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση...

Ωστόσο ούτε καν αυτή η αντιστοιχία εφαρμόζεται, καθώς οι περίπου 60 συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, ενώ οι 11 γιατροί που θα προσληφθούν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις περίπου 40 συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα σε γιατρούς, εργαζόμενους και νοσηλευτές.

Επίσης, η αντιπροσωπεία κάλεσε την αναπληρώτρια υπουργό να τοποθετηθεί - πράγμα που απέφυγε να κάνει - σχετικά με το θέμα των 32 καθαριστριών και άλλων συμβασιούχων στη φύλαξη και τη σίτιση, που μετά από 10 χρόνια εργασίας σε εργολάβο και άλλα 6 με συμβάσεις εργασιακής ομηρίας επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναμένεται να απολυθούν, καθώς ήδη η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ