Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Μπλόκου

Στον Λόφο Αξιωματικών, στο Περιστέρι, τιμήθηκαν την Κυριακή 10 Οκτώβρη, μέσα από την εκδήλωση των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι ήρωες αγωνιστές του αιματοβαμμένου μπλόκου που έστησαν οι Γερμανοί ναζί με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους, στις 6 Ιούλη του 1944.

Εκείνη τη μέρα, το καλοκαίρι του 1944, στον Λόφο Αξιωματικών σύρθηκε ο λαός της περιοχής με σκοπό να τον λυγίσουν για την αντίσταση που πρόβαλε ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Εκεί φανερώθηκαν ο αφάνταστος ηρωισμός, η αυτοθυσία, η πίστη στο δίκιο του λαού και η αγωνιστική αδιαλλαξία όλων των αγωνιστών που ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα. Από εκεί στάλθηκαν αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στου Γουδή, στο Χαϊδάρι, στη Γερμανία και πολλοί αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά δεν λύγισαν, στάθηκαν περήφανα και παλικαρίσια, δεν πρόδωσαν, δεν έκαναν βήμα πίσω.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το Μπλόκο είναι μια ηρωική ψηφίδα από την πάλη του λαού του Περιστερίου που έδωσε στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και μετά στον ηρωικό Δεκέμβρη, τα καλύτερα παιδιά του, κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες αγωνιστές.

Είμαστε εδώ για να πούμε και να ξαναπούμε ότι δεν ξεχνάμε, ότι συνεχίζουμε, έχοντας στο νου και στη συνείδησή μας βαθιά χαραγμένο το χρέος να παλέψουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, για να ξημερώσουν στη χώρα μας και για τον λαό μας καλύτερες μέρες, μέρες που η εργατική τάξη θα ζει χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.

Η εκδήλωση με την οποία κάθε χρόνο τιμούμε τους ήρωες του Μπλόκου, αυτήν τη χρονιά, το 2021, συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ που έγραψε το μεγάλο έπος της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης του λαού μας από την τριπλή φασιστική κατοχή, με την πρωτοπόρα δράση και το αίμα των κομμουνιστών, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Χωρίς το ΚΚΕ δεν θα υπήρχε το ΕΑΜ. Με το ΕΑΜ ο λαός έγραψε τις λαμπρές σελίδες της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να οργανώσουμε την πάλη μας για τη λύση των προβλημάτων μας, να φέρουμε τις ανάγκες στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζοντας πως «Η ακατανίκητη δύναμη του λαϊκού παράγοντα αναδεικνύεται μέσα από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ: Η "πυξίδα" μας βρίσκεται σταθερά γυρισμένη στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής, της κομμουνιστικής κοινωνίας.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τις Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ