Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να αποζημιωθούν 100% και να ενισχυθούν οικονομικά οι πληγέντες αγρότες
  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με δεδομένες τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή - στα κάστανα φτάνει το 80% - που αφήνουν για ακόμη μια φορά τους αγρότες χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, αλλά και στις υποδομές των περιοχών της Ανατολικής Θεσσαλίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου απευθύνουν κάλεσμα στους αγρότες των περιοχών αυτών να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, μεταξύ άλλων, για την άμεση διεκδίκηση άμεσης εκτίμησης, αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, αποκατάστασης των προβλημάτων.

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο. Η Ομοσπονδία άμεσα επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις». Επίσης ζητά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που προέρχεται από χρήματα του λαού.

Σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου

Σε σύσκεψη προχώρησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μουρεσίου. Εκεί αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες στα χωριά και να υπάρξει αγωνιστική ετοιμότητα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους παραγωγούς μήλου και κάστανου

Με Ερώτησή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνουν:

«Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς, υπήρξαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή κάστανου και μήλου.

Για μία ακόμη φορά οι αγρότες και η παραγωγή τους γίνονται έρμαιο των καιρικών φαινομένων, αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής τους.

Συγχρόνως μεγάλες είναι και οι καταστροφές που έχει υποστεί η αγροτική οδοποιία της περιοχής, με συνέπεια οι αγρότες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα χωράφια τους είτε για να μεταφέρουν την παραγωγή τους είτε για να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους.

Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη στοιχειώδους αντιπλημμυρικής προστασίας - θωράκισης, η υλοποίηση δηλαδή όλων των αναγκαίων έργων ώστε να μην καταστρέφονται περιουσίες, αγροτικές παραγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί:

Ωστε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί και οι μηλοπαραγωγοί του δήμου Ζαγοράς μέσω του ΕΛΓΑ με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις για το 100% της ζημιάς.

Για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος, αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ