Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταβληθεί το επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας. «Χιλιάδες εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου θα μείνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο εκτός οικονομικής στήριξης. Παρόλο που έχει τροποποιηθεί ο νόμος για την επιδότηση ανεργίας και απαιτείται τυπικά η συμπλήρωση 50 ενσήμων, στην πράξη αρκετοί από τους εργαζόμενους αποκλείονται», σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν τις εξής κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται αποκλεισμένοι από το επίδομα ανεργίας:

Πρώτον, του Τουρισμού «που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας». Δεύτερον, εποχικούς στον Επισιτισμό «που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου, είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερούς αναστολής και ένσημα το 2020)». Τρίτον, όσους «πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης κατά την τελευταία 4ετία, όπως ορίζεται από τη διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας». Τέταρτον, εκείνους που «θα έβγαιναν για πρώτη φορά στα ταμεία ανεργίας, οι οποίοι όμως δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα 80 ένσημα από το προηγούμενο έτος, καθώς πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε». Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των εργαζομένων για τους οποίους «ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020», είτε οι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης, αλλά «τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ τους ενημερώνουν πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα».

Στο παραπάνω φόντο, το ΚΚΕ καλεί τον υπουργό Εργασίας να λάβει μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, με την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για τα προβλήματα των εργαζομένων σε μονομερή αναστολή

Στο μεταξύ, μια ακόμα Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ επικεντρώνοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια του 2020. «Ακόμη και σήμερα, τα ένσημα των εργαζομένων που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή δεν εμφανίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δικαιούνται καμία παροχή σε χρήμα όπως το επίδομα μητρότητας ή το επίδομα ασθενείας», τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος. «Μέχρι πρόσφατα οι αιτήσεις τους για τέτοιες παροχές απορρίπτονταν βάσει σχετικής εγκυκλίου, ενώ τώρα με βάση νεότερη οδηγία που έχει δοθεί, οι αιτήσεις αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα, άγνωστο ως πότε», συμπληρώνουν. Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο η καθυστέρηση στη μηχανογράφηση του τέως Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), με αποτέλεσμα «όλες οι διαδικασίες να γίνονται χειρόγραφα από τους ελάχιστους υπαλλήλους που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα».

Το ΚΚΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα ώστε: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τα ένσημα όσων βρέθηκαν σε μονομερή αναστολή το 2020, ώστε να καταβάλλονται παροχές σε χρήμα. Να καταβληθούν αναδρομικά οι παροχές σε όσους απορρίφθηκαν γι' αυτόν το λόγο. Να προχωρήσει άμεσα η μηχανογράφηση του τέως ΤΑΞΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι χωρίς ταλαιπωρία. Να στελεχωθεί ο ΕΦΚΑ με το απαραίτητο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ