Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας των αρπακτικών των ΑΠΕ

Ενα ακόμα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς πριμοδοτεί από τα αρπακτικά των ΑΠΕ μέχρι τους κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ εξασφαλίζει και επίσημα πια το ...«δικαίωμα» του κεφαλαίου να βρωμίζει το περιβάλλον, είναι αυτό το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά την ενσωμάτωση Οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Σχετικά με το περιεχόμενο των περιεκτικών αξιολογήσεων του δυναμικού αποδοτικής θέρμανσης και ψύξης και συναφείς ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα, καθώς και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Με αυτό εντάσσονται τα κρατικά κτίρια στις πράσινες επενδύσεις, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης του 3% των κτιρίων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης κάθε χρόνο. Υπάρχει σωρός από ρυθμίσεις που προωθούν τις ΑΠΕ τόσο μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, όσο και με την παροχή προνομίων και ενισχύσεων για νέες επενδύσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η παραπέρα διείσδυσή τους στην αγορά Ενέργειας.

Ομως αυτό που βγάζει μάτι είναι το άρθρο 50, το οποίο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα. Με το άρθρο αυτό τροποποιείται η ήδη ανεπαρκέστατη περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε πλέον οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ρυπαίνουν εντελώς ανενόχλητοι. Στην παράγραφο 15 του άρθρου αυτού ορίζεται «ως καθήκον πρώτης προτεραιότητας, όπως αναφέρεται, προς τις αρμόδιες για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων αρχές, να εξαντλούν κάθε δυνατότητα νουθεσίας προς τους ρυπαίνοντες ομίλους, δίνοντας προτεραιότητα και βαρύτητα στην παροχή ορθής πληροφόρησης και κατευθυντήριων οδηγιών, τάσσοντας παράλληλα προθεσμία για τη συμμόρφωση των φορέων του έργου ή της δραστηριότητας, εφόσον η έλλειψη συμμόρφωσης δεν μπορεί να αρθεί άμεσα». Με άλλα λόγια, όπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, αυτό που λέει η σχετική παράγραφος είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε».

Αυτό γιατί οι όποιοι έλεγχοι και πρόστιμα αντικαθίστανται πλέον από ένα εξαντλητικό αλισβερίσι αποστολής και ανταλλαγής εγγράφων και πλήθους ενδιάμεσων προθεσμιών προς τους ρυπαίνοντες, ώστε όλη η υπόθεση να παραπεμφθεί εντέλει με μεγαλύτερη σιγουριά στις ελληνικές καλένδες. Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ακόμα ότι αυτό που επιδιώκεται με αυτές τις ρυθμίσεις είναι οι έλεγχοι «να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα»!

Υπάρχουν ακόμα ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, όπου προβλέπουν ότι τα χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα ως καταναλωτές πλαστικών στοιχείων, θα «διατίθενται ως χρηματοδότηση και στις εταιρείες παραγωγής πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης», μέχρι να αλλάξουν προσανατολισμό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου κλήθηκαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να διατυπώσουν γνώμη, ήταν αρκετοί αυτοί όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις που τάχθηκαν κατά του άρθρου αυτού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην Επιτροπή, επανέλαβε τα γνωστά παραμύθια ότι η «πράσινη μετάβαση», η ενίσχυση των ΑΠΕ κ.ά. θα έχουν όφελος και για τα «νοικοκυριά», καθώς «η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας» θα μειώσει τις τιμές και τους λογαριασμούς, θα «καταπολεμήσει την ενεργειακή ένδεια» και θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει ο κλιματικός νόμος, ενώ έκανε γαργάρα τις επισημάνσεις της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ για το άρθρο 50.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ...αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση ότι - όπως ανέφερε ο βουλευτής του Σ. Φάμελλος - «ενώ η εξοικονόμηση Ενέργειας και ενεργειακή απόδοση θα έπρεπε να είναι ένας απ' τους βασικούς πυλώνες, γιατί μαζί με την "πράσινη" Ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της μετάβασης», η κυβέρνηση φέρνει καθυστερημένα «αυτό το νομοσχέδιο για να δείξει το πόσο υποκριτική είναι η "πράσινη" φιλολογία της ΝΔ».

Είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Η Δ. Μανωλάκου καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέδειξε ότι αυτό εντάσσεται και υλοποιεί την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και αστικής τάξης για την πράσινη μετάβαση και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, όλα για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, με τον λαό να πληρώνει πανάκριβο λογαριασμό με την ενεργειακή φτώχεια, τα χαράτσια που συνεχώς αυξάνονται για τις ΑΠΕ, τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το τσάκισμα συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Αναφερόμενη στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, σημείωσε ότι «οι πόροι δεν ιεραρχούνται για τις λαϊκές ανάγκες, όπως παραδείγματος χάριν για σχολικές αίθουσες για να μη στοιβάζονται 28 μαθητές ανά τάξη, ή αντιπλημμυρική προστασία για να μην πνίγονται και καταστρέφονται λαϊκές περιουσίες, ή νοσοκομεία κ.ο.κ.», για να βγαίνουν κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και στην προκειμένη περίπτωση και οι κατασκευαστικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ