Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην αντεπίθεση για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας στις 21 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ηλεία
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ηλεία
Στις 21 Οκτώβρη έχει προκηρυχθεί πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία, με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία να οργανώνουν τη συνέχεια της μάχης για την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ. Διεκδικούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης και θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων κ.ά.

Σήμερα η συγκέντρωση για να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής

Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνονται οι δράσεις από σωματεία και φορείς με διεκδικήσεις για ενίσχυση των δομών Υγείας.

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), με αίτημα την πλήρη επαναλειτουργία του, από τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.

Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στο κοινό κάλεσμά τους, «οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες της Δυτ. Αθήνας έχουμε ήδη πικρή εμπειρία από το προηγούμενο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων Υγείας.

Ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν - καταργήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - και παρέμειναν "κλειστά" παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - είναι και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα" (πρώην Λοιμωδών).

Αποτέλεσμα είναι να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία "Αττικόν" και Κρατικό Νίκαιας, με "εκτίναξη" των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται». Τα σωματεία θυμίζουν ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις συγχωνεύσεις του 2013 ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σήμερα, για τον «εξορθολογισμό».

Επίσης, σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» καλεί σε συγκέντρωση μαζί με φορείς της πόλης στην είσοδο του νοσοκομείου.

Νέα κινητοποίηση χτες στην Ηλεία

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, με συγκέντρωση και συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στον Πύργο, έδωσαν χτες εργατικά συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, η συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων και άλλοι φορείς της Ηλείας, που με πρωτοβουλία τους προχώρησαν σε σειρά δράσεων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε πριν μια βδομάδα στην Αμαλιάδα, με στόχο όχι μόνο να αναδειχθούν τα προβλήματα, αλλά και να διεκδικηθούν λύσεις, άμεσα.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ηλείας παραμένει απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο Νίκος Λοχοβήτης, πρόεδρος του Σωματείου ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «στο Νοσοκομείο Πύργου δεν έχει καλυφθεί κανένα κενό μετά τις 20 περίπου αποχωρήσεις γιατρών και οι εφημερίες γίνονται με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, ενώ το Νοσοκομείο Αμαλιάδας λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο με χαρακτηριστικά αγροτικού ιατρείου και δεν υπάρχει κανείς μας που να πιστεύει ότι με τη σύμβαση εργασίας, και αυτή προσωρινού χαρακτήρα, ενός καρδιολόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Πύργου, Μαλβίνα Κερερέ, ο Δημήτρης Χρέπας από τη συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων, η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Ευρυδίκη Πουλοπούλου, ο Αλέξης Τσαουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ο Χρήστος Γαρύφαλος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους δήμους Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως.

Σύσκεψη αύριο στη Λάρισα

Την ανάγκη να γίνει υπόθεση όλου του λαού η πάλη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και η εναντίωση στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη 14 Οκτώβρη, στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η ΕΙΝΚΥΛ καταγράφει στο κάλεσμά της την πολύ άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της πόλης. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν στο Γενικό Νοσοκομείο η Ουρολογική, η Παιδιατρική και η Ογκολογική Κλινική, κλινικές που έχουν μείνει για διαφορετικούς λόγους με μόλις δύο γιατρούς η καθεμία.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης μέσα από τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», που θα οδηγήσουν να λειτουργούν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες», απαλλάσσοντας το κράτος από τις σχετικές δαπάνες. Σημειώνει ακόμα ότι στην κατεύθυνση αυτή εργαλειοποιείται και το εμβόλιο, που «από όπλο κατά της πανδημίας έχει αναχθεί από την κυβέρνηση σε μέσο διάσπασης του λαού και των εργαζομένων, σε εκδικητική τιμωρητική επιβολή, όταν η "ατομική ευθύνη" δεν αρκεί και δεν συναινεί για ποικίλους λόγους».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας τονίζει πως διεκδικεί την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για εξασφαλισμένη πρόσβαση σε ασφαλείς, ποιοτικές, επιστημονικά άρτιες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας με τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων και φαρμάκων, την επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή, την άρση του μέτρου της αναστολής των αδειών, την ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμών με επιστημονική κάλυψη, μαζικό καθολικό εμβολιασμό, συνεπή και συνεχή επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων.

Στάση εργασίας και συνέλευση σήμερα στο ΠΑΓΝΗ

Δίωρη στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη έχει προκηρύξει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καλώντας το προσωπικό σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο στις 8 π.μ. για την προετοιμασία της πανυγειονομικής απεργίας.

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «οι λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνουν πάνω από 5.400 ασθενείς, των οποίων η θεραπεία καθυστερεί επικίνδυνα. Ωστόσο, ακόμη λειτουργούν 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες γενικής αναισθησίας. Το άνοιγμα όλων των αιθουσών καθυστερεί η ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού. Από το αναισθησιολογικό τμήμα έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες οκτώ νοσηλεύτριες (συνταξιοδοτήσεις, αλλαγή τμήματος), ενώ ήρθαν μόλις τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο προέκυψαν από εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και μόλις δύο από πρόσληψη με ετήσια σύμβαση».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «για να πραγματοποιούνται τα κουτσουρεμένα έστω χειρουργεία, η διοίκηση προχώρησε σε μπαλώματα τους τελευταίους μήνες με απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις, όπως με χρησιμοποίηση μαιών για την κάλυψη χειρουργικών τραπεζιών αλλότριων ειδικοτήτων, όπως της Ουρολογικής, της Χειρουργικής Ογκολογικής, της Ορθοπεδικής κ.ά. Λόγω υποστελέχωσης, στο υπάρχον ελλιπές (αριθμητικά) προσωπικό οφείλονται ρεπό μηνών, ενώ δεν έχει δοθεί καμία μέρα άδειας του 2021».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ