Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Υπεράσπιση των συμφωνιών με τη Ρωσία για Ενέργεια και όπλα

Από τη χθεσινή επέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινα στο βόρειο τομέα της Μιτρόβιτσα

Copyright 2021 The Associated

Από τη χθεσινή επέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινα στο βόρειο τομέα της Μιτρόβιτσα
Την ετοιμότητά της να παζαρέψει με όλα τα ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα διαμηνύει η κυβέρνηση της Σερβίας, με βάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε μια περίοδο που ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - Κίνα εντείνουν τις παρεμβάσεις για να ενισχύσουν τη θέση τους στα Βαλκάνια και οι λαοί της περιοχής απειλούνται από όλα όσα συνεπάγεται αυτό το αυξημένο «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών.

Εγκαινιάζοντας μια έκθεση στρατιωτικών συστημάτων, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι ένα «ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος», που δεν θα ζητά απόψεις άλλων για να αποφασίσει από πού θα προμηθεύεται όπλα. «Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ να αποφασίσουν για τα όπλα μας, ας καταργήσουμε το κράτος μας», ανέφερε. Με φόντο μια σειρά από αγορές ρωσικών και κινεζικών στρατιωτικών συστημάτων (αεροσκαφών, drones και αντιαεροπορικής άμυνας), ο Βούτσιτς είπε ότι «είμαστε μια ελεύθερη χώρα που θέλει να αποτρέψει μια πιθανή επιθετικότητα», ενώ πρόσθεσε πως αν και η Σερβία βρίσκεται στον «δρόμο προς την ΕΕ, θέλει συνεργασία με όλους».

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος το Σαββατοκύριακο είχε εκφράσει πάλι προσδοκίες ότι η χώρα του θα διασφαλίσει ρωσικό φυσικό αέριο σε συμφέρουσες τιμές. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχω μια υπόσχεση από τον Σ. Λαβρόφ και τον (αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) Γ. Μπορίσοφ ότι θα μιλήσουν με τον Πρόεδρο Πούτιν και θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μας προσφέρουν την πιο συμφέρουσα τιμή. Σας λέω τώρα: Το ξέρω, ο Πούτιν και εμείς θα συμφωνήσουμε να έχουμε την καλύτερη τιμή».

Συμπλήρωσε δε ότι «είμαι ευγνώμων στους Ρώσους φίλους μας» και «δεν ντρέπομαι να το πω αυτό (...) Το καθήκον μου είναι να υποστηρίξω τα συμφέροντα του λαού μου».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είπε ότι «είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο νομίζουν κάποιοι», ενώ καταλήγοντας επιδοκίμασε πάλι τη ρωσο-σερβική συνεργασία στην Ενέργεια: «Ευτυχώς, ήμασταν αρκετά τολμηροί για να κατασκευάσουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Είναι καλή τύχη! Αν δεν είχαμε κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου με τη ρωσική πλευρά, τι θα κάναμε τώρα; Το μόνο που μπορούσα να κάνω τότε ήταν να πάρω ένα σχοινί και να κρεμαστώ».

Νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο

Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο, με συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τελευταίας, η κοσοβάρικη αστυνομία συνάντησε αντίσταση στη διάρκεια επιχείρησης για την κατάσχεση προϊόντων λαθρεμπορίου στην περιοχή της Μιτρόβιτσα και «απάντησε» όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον δυνάμεών της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 Σέρβοι και 10 Κοσοβάροι αστυνομικοί.

Ο Αλ. Βούτσιτς συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη υπουργών και επιτελών του στρατού στη συνοριακή πόλη Ράσκα.

Ο δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, επανέλαβε ότι «μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες, που δημιουργούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, είναι απαράδεκτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ