Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Κοινή άσκηση στον Κόλπο του Αντεν με πρόσχημα την «ασφάλεια»

Από τα κοινά γυμνάσια ΕΕ και Ιαπωνίας στον Κόλπο του Αντεν
Από τα κοινά γυμνάσια ΕΕ και Ιαπωνίας στον Κόλπο του Αντεν
Κοινή ναυτική άσκηση στον Κόλπο του Αντεν και την Αραβική Θάλασσα έκαναν το Σάββατο 16 Οκτώβρη η ΕΕ και η Ιαπωνία, η οποία ακολουθεί άλλες αντίστοιχες κοινές δράσεις των δύο πλευρών, με πολύ χαρακτηριστικά τα γυμνάσια που έκαναν στο Τζιμπουτί τον περασμένο Μάη.

Το ίδιο το γεγονός ότι η Ιαπωνία στέλνει δυνάμεις για να συμμετέχουν σε άσκηση στην περιοχή αυτή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αποδεικνύει πόσο οξύνονται οι αντιλαϊκές επιδιώξεις και κόντρες στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και την ίδια στιγμή πόσο η Ευρωένωση εντείνει την αναζήτηση συμμαχιών στην κρίσιμη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, όπου η αντιπαράθεση είναι κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Βρυξελλών, «η άσκηση περιελάμβανε δυνάμεις από τη Ναυτική Δύναμη της ΕΕ στη Σομαλία και την Επιχείρηση Αταλάντα και της θαλάσσιας Ιαπωνικής Δύναμης Αυτοάμυνας (σ.σ. του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού)». Μεταξύ άλλων οι δυνάμεις που συμμετείχαν αντάλλαξαν και πληροφορίες με το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας του Ομάν, ενώ το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε «μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση», «προσγειώσεις ελικοπτέρων επί καταστρώματος», «σύνθετες κινήσεις τακτικής» και «κοινή περιπολία στο πέλαγος».

Η ανακοίνωση επισημαίνει δε ότι «η στρατηγική της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό που εγκρίθηκε πρόσφατα καλεί σε περισσότερες κοινές δραστηριότητες με εταίρους (μας) στον Ινδο-Ειρηνικό για να προωθήσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή». Καταλήγει μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την εταιρική της σχέση με χώρες του (αραβικού) Κόλπου» και «παραμένει αφοσιωμένη στη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, περιλαμβανομένης της πρακτικής συνεργασίας στη θάλασσα για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών, να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο χώρο από όλες τις απειλές, παραδοσιακές και μη, αλλά και ώστε να ενισχύσουμε την ευημερία μέσω ειρηνικών και σταθερών ωκεανών. Μαζί με τους εταίρους της στον Ινδο-Ειρηνικό, η ΕΕ θα συνεισφέρει περαιτέρω στη διατήρηση και ενίσχυση της σταθερότητας, ασφάλειας, ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ