Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανοίγει ο δρόμος για επίσημες διαπραγματεύσεις SPD - Πρασίνων - FDP

SPD, Πράσινοι και FDP «τα βρίσκουν» στα νέα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής οικονομίας

Copyright 2021 The Associated

SPD, Πράσινοι και FDP «τα βρίσκουν» στα νέα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής οικονομίας
Ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς τα αρμόδια κομματικά όργανα του SPD και των Πρασίνων ενέκριναν το «προγραμματικό κείμενο», ενώ αναμένεται ότι θα το εγκρίνει και το FDP. Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες μιας προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας.

Πάντως τα τρία κόμματα φαίνεται ότι στηρίζουν τον στόχο των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων για τεράστια κρατικά πακέτα ύψους 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε υποδομές, «πράσινες» επενδύσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις κ.λπ., ώστε να διευκολυνθούν συσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν διέξοδο και να ενισχυθεί σημαντικά η θέση του γερμανικού κεφαλαίου σε στρατηγικούς τομείς ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επίσης στις διαπραγματεύσεις θα αναζητηθούν «παραθυράκια» στους κανόνες για το δημόσιο χρέος, για να αυξηθεί η χρηματοδότηση - έμμεση και άμεση - των γερμανικών μονοπωλίων. Στη Γερμανία ισχύει συνταγματικά το «φρένο» χρέους και δανεισμού, με απώτερο στόχο το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν σχετικά με την κλίμακα των δημόσιων επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «κλιματικά ουδέτερη» και τα κόμματα θα δώσουν λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες 4-6 βδομάδες.

«Ισχυρή γερμανογαλλική εταιρική σχέση» και «Τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Στο δε κεφάλαιο «Η ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη και τον κόσμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων ο στόχος για ισχυροποίηση της ΕΕ ως όχημα υπηρέτησης των γερμανικών συμφερόντων, αλλά και η ενίσχυση μιας «ισχυρής γερμανογαλλικής εταιρικής σχέσης και μιας στενής συνεργασίας στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης (Γερμανία - Γαλλία - Πολωνία)».

Παράλληλα, καθώς όλα τα παραπάνω χρειάζονται και ένα «φιλολαϊκό» προκάλυμμα, στη συζήτηση που έγινε στο «μίνι» συνέδριο των Πρασίνων αναφέρεται ότι στο έγγραφο των διερευνητικών επαφών δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για «να καταπολεμηθεί η κοινωνική αδικία» ή για «πραγματική εξάλειψη της φτώχειας».

Αλλοι αντιπρόσωποι επέκριναν την αναφορά για αντικατάσταση των εξευτελιστικών και λαομίσητων προνοιακών επιδομάτων «Χαρτζ 4» (που θεσπίστηκαν το 2002 από συγκυβέρνηση SPD - Πρασίνων) με το «επίδομα του πολίτη», που αναφέρει το έγγραφο των διερευνητικών επαφών, λέγοντας πως αλλάζει μόνο η ονομασία.

Επίσης αναφέρεται γενικόλογα ότι τα τρία κόμματα προτίθενται «να αξιολογήσουν και να επεκτείνουν τους ισχύοντες κανονισμούς προστασίας των ενοικιαστών», χωρίς αναφορά για ανώτατο όριο ενοικίου, ή για ρήτρα που θα επιτρέπει στα κρατίδια να θεσπίσουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια, πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Πράσινους με την «ελπίδα» ότι θα πάρουν μέτρα γι' αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες.

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και τα παζάρια για την κατανομή των υπουργείων, με το FDP να διεκδικεί ανοιχτά το υπουργείο Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ