Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ανοιχτό βιβλίο γνώσης και διδαχής για τους νέους

Φωτορεαλιστική κάτοψη της αίθουσας του Μουσείου - Μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς
Φωτορεαλιστική κάτοψη της αίθουσας του Μουσείου - Μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς
Για τη μόνιμη έκθεση που το μουσείο θα φιλοξενεί, μας μίλησε η Δέσποινα Τσιρώνη. «Το έργο της μόνιμης έκθεσης για την περίοδο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στο Νεστόριο, φτάνοντας στην ολοκλήρωσή του, φανερώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του, δείχνοντας διάθεση να "επικοινωνήσει" τόσο με τους κατοίκους της περιοχής όσο και με τους επισκέπτες.

Η μνημειακή πρόσοψη του μουσείου δεν είναι μόνο η τιμητική αναφορά σε όσους έπεσαν στον αγώνα. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό βιβλίο για βαθύτερη γνωριμία με την περιοχή αλλά και τη γενικότερη Ιστορία. Ως μια πρώτη γνωριμία με τους δημιουργούς της Ιστορίας που παρουσιάζεται στην αφήγηση της μόνιμης έκθεσης στο εσωτερικό του μουσείου.

Ο μνημειακός χαρακτήρας της έκθεσης σηματοδοτείται καταρχάς από το εξωτερικό κέλυφος, καθώς μεταλλικές πλάκες που "αγκαλιάζουν" την πρόσοψη, αναγράφουν τα 500 ονόματα των πεσόντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της περιόδου ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, φωτίζοντας τη μνήμη και τη γνώση για την Ιστορία της περιοχής.

Σχεδιασμένο με λιτές γραμμές, με σεβασμό στον μνημειακό χαρακτήρα, συνεχίζεται και εσωτερικά η απλή χάραξη των επιφανειών, δίνοντας τον τόνο στο περιεχόμενο του αρχειακού υλικού.

Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει τον επισκέπτη να "περιηγείται" στον ίδιο τόπο αλλά σε άλλο χρόνο, ανακαλώντας μνήμες, ανακαλύπτοντας γνώση και παίρνοντας έναυσμα για περαιτέρω εξορμήσεις με μια πιο διερευνητική ματιά.


Στο Νεστόριο, πλάι στο υπέροχο φυσικό κάλλος και τις ποικίλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, προστίθεται τώρα το "βάρος" της ιστορικής μνήμης και του ιστορικού τόπου. Γιατί φέρνει τον καθένα και την καθεμιά σε άμεση επαφή με τη βαριά Ιστορία αγώνα και προσφοράς της περιοχής, που έδωσε στον ΕΛΑΣ πάνω από 600 αντάρτες και στη συνέχεια στον ΔΣΕ, ενώ εκατοντάδες βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής γίνονται φανερά η ανιδιοτελής προσφορά και το πείσμα των κομμουνιστών και των φίλων του Κόμματος, που σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης της ζωής και της δουλειάς όλων των εργαζομένων δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να πάρει μορφή ο συγκεκριμένος χώρος και να λειτουργήσει ως ορόσημο της περιοχής για την ανάδειξη της αλήθειας και την προβολή της πάλης και της θυσίας των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών την περίοδο της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ