Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ - 75 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε για τα σημερινά αγωνιστικά καθήκοντα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο ιστορικός περίπατος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα

ΒΥΡΩΝΑΣ

RIZOSPASTIS

ΒΥΡΩΝΑΣ
Με μεγάλη συμμετοχή και με την παρουσία της νεολαίας να ξεχωρίζει, πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος που οργάνωσε στο κέντρο της Αθήνας η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), το Σάββατο 23 Οκτώβρη, με αφορμή τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ.

Η εκκίνηση έγινε από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα με χαιρετισμό από τον Γιάννη Ζαγγανά, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος...», ανέφερε, δίνοντας το στίγμα του ιστορικού περιπάτου.

Στη συνέχεια ο Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ανέλαβε να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στους δρόμους της Αθήνας όπου γράφτηκε Ιστορία.

Μέσα από τη διαδρομή που κατέληξε στην πλατεία Κοραή, όπου βρίσκονταν τα υπόγεια της Κομαντατούρ, ξεδιπλώθηκαν στους συμμετέχοντες γνωστές και άγνωστες πτυχές του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Αθήνα.

Η πρώτη στάση έγινε στην οδό Τοσίτσα, όπου φωτίστηκαν οι μεγάλοι λαϊκοί αγώνες της περιόδου, η μεγάλη απεργία τον Δεκέμβρη 1942, όπου στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής πέφτει νεκρός ο φοιτητής Μήτσος Κωνσταντινίδης, μέλος της ΟΚΝΕ. Επόμενος σταθμός ήταν στην οδό Γλάδστωνος, στο κτίριο που στέγαζε την ΕΣΠΟ και ανατινάχθηκε από την ΠΕΑΝ. Στη συνέχεια στάση έγινε στο θέατρο «ΡΕΞ», όπου τον Απρίλη του 1943 προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία «Η φωνή της καρδιάς», που γυρίστηκε στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το στοιχείο ότι μπροστά στον κινηματογράφο, κάθε βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, εκατοντάδες λαού έσπαγαν τη συσκότιση κρατώντας φαναράκια στην ουρά για την είσοδο.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Η τέταρτη στάση ήταν στο Χημείο, στη συμβολή Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου, όπου το 1944 νέοι της ΕΠΟΝ δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από Χίτες την ώρα που μοίραζαν προκηρύξεις.

Ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία Κοραή, με επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορικής Μνήμης στο κτίριο της οδού Κοραή 4, του γερμανικού Φρουραρχείου, της Kommandatur, σύμβολο των θηριωδιών των ναζί στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται έως τις 30 Οκτώβρη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στην Καισαριανή, η έκθεση με κείμενα και φωτογραφίες, υλικό για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ. Η έκθεση λειτουργεί σε δύο βάρδιες από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Στις αρχές Νοέμβρη η έκθεση θα «ταξιδέψει» στη Νίκαια, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε Αγ. Αναργύρους και Βύρωνα

Με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη συμμετοχή από νεότερες ηλικίες πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνες ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!».

Ο περίπατος ξεκίνησε έξω από το στρατόπεδο 301 με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων - Καματερού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Βάγια Παπασωτηρίου - Λύτρα, και με ανάγνωση μαρτυρίας για την επιχείρηση αποτροπής της ανατίναξης της αποθήκης πυρομαχικών. Ακολούθησε η περιήγηση στις υπόλοιπες στάσεις, ανάμεσά τους και στη Ραδιοφωνία, όπου εκ μέρους του Παραρτήματος Ιλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έγιναν επίσης χαιρετισμός και αφήγηση με αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα γεγονότα της δράσης του ΕΛΑΣ που απέτρεψε την ανατίναξή της το 1944. Ακόμη η Οργάνωση της ΚΝΕ είχε ετοιμάσει για τους μαθητές ένα ευφάνταστο quiz με στοιχεία που αναφέρθηκαν στον περίπατο. Στο τέλος, σε όλους δόθηκε αναμνηστικό φυλλάδιο με την ιστορία των τοποθεσιών τις οποίες επισκέφτηκαν στη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Στον Βύρωνα, εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στα «77 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα» διοργανώθηκε την Κυριακή από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μνημείο του Μπλόκου.

Στο μπλόκο που στήθηκε από τους ναζί στη συνοικία του Βύρωνα, στις 7 Αυγούστου του 1944, εκτελέστηκαν 11 παλικάρια από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στο πρόσωπο των αγωνιστών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους τιμήθηκε όλη η ηρωική πορεία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του αιμοδότη και καθοδηγητή τους, του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία περνώντας από το σημείο της εκτέλεσης, όπου κατατέθηκε στεφάνι. Στη συνέχεια, στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης έγιναν χαιρετισμός από τον Βαγγέλη Τάτσιο, πρόεδρο του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ομιλία από τον Γιώργο Καλύβα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ (2020-03-04 00:00:00.0)
Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου και της Λάρισας (2016-10-22 00:00:00.0)
Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου (2016-10-18 00:00:00.0)
Τίμησε την Απελευθέρωση της Αθήνας (2016-10-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2013-10-04 00:00:00.0)
Εσμιξαν η παλιά και η νέα γενιά (2009-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ