Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2021 - 2022
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Σε διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται το τελικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Νοέμβρη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πήχης της ανάκαμψης για το φετινό 12μηνο ανεβαίνει περίπου στο 7% (έναντι 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού), σε μια εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, διαμορφώνει τις συνθήκες και για πρόσθετες, συνοδευτικές παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στα 10,15 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 49,6 δισ. ευρώ, από 44,8 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η διόγκωση των σχετικών κονδυλίων οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για μέτρα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, ουσιαστικά για τις παρεμβάσεις στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και των αυξημένων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 39,45 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 33,7 δισ. ευρώ, και μάλιστα αυξημένα κατά 895 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2022 - 2025.

Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Βέβαια, το κλείσιμο του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συνδυάζεται με σειρά από φόρους και χαράτσια, που με τη σειρά τους αποδεκατίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Μεταξύ αυτών:

-- Οι δυο πρώτες δόσεις για το ΕΝΦΙΑ για το 2021, που καταβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτώβρη. Η διπλή δόση υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

-- Η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για το έτος 2020. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι 29 Οκτώβρη μια ακόμη δόση φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Φλεβάρη 2022.

-- Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2022, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής στο τέλος Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, και ο νέος προϋπολογισμός για το 2022, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ