Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται οι μαθητές σαν κόστος

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις, με αιχμή τις συγχωνεύσεις

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί συνέχισαν την αγωνιστική δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις συγχωνεύσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής μετέφεραν την αγωνία και αγανάκτηση των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων που προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις σε δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στις συγχωνεύσεις. Κατήγγειλαν την πολιτική που αντί για αραίωση των μαθητών στις τάξεις - τόσο για την υγειονομική ασφάλεια όσο και για τη στενότερη συνεργασία εκπαιδευτικού και μαθητή για την κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών - προωθεί σαρωτικές συγχωνεύσεις.

Εκπρόσωποι σωματείων εκπαιδευτικών τόνισαν πως παραμένουν ακάλυπτα χιλιάδες κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα στα τέλη του Οκτώβρη τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο, Ειδικά Σχολεία να υπολειτουργούν και τις πρόσφατες πλημμύρες να αναδεικνύουν τη γύμνια των σχολικών υποδομών. Τονίστηκε για μία ακόμα φορά η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε οι μαθητές να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την πρώτη μέρα. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και μαθητές από το Περιστέρι και το Χαϊδάρι.


Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αλ. Κόπτση. Οπως ενημέρωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, ο γγ του υπουργείου επιχείρησε να περιγράψει μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που ζουν στα σχολεία, δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα των συγχωνεύσεων, τις οποίες υπερασπίστηκε, και φάνηκε πως πολιτική βούληση του υπουργείου είναι να μη δώσει ούτε ευρώ για την κάλυψη των μορφωτικών κενών. Οι γονείς από την πλευρά τους δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μαζικές κατά τόπους κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχτούν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζονται σαν κόστος.

Κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή και μαθητών από σχολεία όπου συγχωνεύονται τμήματα, έκανε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά από το γεγονός ότι για τα 260 κενά που υπάρχουν στην περιοχή το υπουργείο θα στείλει στην 3η φάση προσλήψεων μόλις 150 εκπαιδευτικούς, ενώ φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρχει στην Παράλληλη Στήριξη, που παραμένει πλήρως υποστελεχωμένη. Οσο για τις συγχωνεύσεις, ο διευθυντής Εκπαίδευσης είπε ότι το υπουργείο ζητούσε να γίνουν πολύ περισσότερες από αυτές που προχωρούν τελικά.

Αντίστοιχα, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε δέσμευση ότι μόλις έρθουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα διαχωριστούν ξανά τα τμήματα που συγχωνεύτηκαν στο 11ο ΓΕΛ.

Μεγάλη πορεία ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στην Καβάλα, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο κατάλογος των συγχωνεύσεων στη περιοχή είναι πολύ μεγάλος. Ενδεικτικά αναφέρει: Στον δήμο Αλεξανδρούπολης το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, το 1ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ και το 3ο Γυμνάσιο, στον δήμο Κομοτηνής το 3ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο, στην Ξάνθη το 6ο Νηπιαγωγείο, το 1ο και 2ο Ειδικό, το Γυμνάσιο Σμίνθης και το 2ο ΓΕΛ, στην Καβάλα το 4ο και 5ο Γυμνάσιο, το Λύκειο Κρηνίδων, το Λύκειο Λιμένα Θάσου κ.λπ. Τη μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών της Καβάλας χαιρέτισε χτες σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ, καλώντας τους να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους με τον τρόπο και τη μορφή που θα αποφασίσουν συλλογικά.

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν χτες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Πάρου, καταδικάζοντας τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο Γυμνάσιο της Παροικιάς και στο ΕΠΑΛ του νησιού και διεκδικώντας την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Τις επόμενες μέρες

Στην Πάτρα, σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μαθητές σχολείων όπου πραγματοποιούνται συγχωνεύσεις. Ενώ στις 12 μ. προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων σχολείων όπου γίνονται συγχωνεύσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αγίων Αναργύρων - Καματερού καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 12 μ. στο δημαρχείο. Οι μαθητές αντιδρούν στις συγχωνεύσεις και στα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία, καθώς επίσης στην Τράπεζα Θεμάτων, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Τέλος, σε σύσκεψη με αφορμή τις συγχωνεύσεις αλλά και κτιριακά προβλήματα σε σχολεία καλεί η Ενωση Γονέων 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του 91ου Δημοτικού (Φιλολάου 163).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ