Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
10.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Εντείνεται καθημερινά η καταστολή κατά των μεταναστών, αλλά και ο κίνδυνος ενός «επεισοδίου»

Η Πολωνία αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε περίπου 10.000, για να ανακόψει την αύξηση της μετανάστευσης, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας. Εκατοντάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική έχουν γίνει «μπαλάκι» στα πλαίσια γεωπολιτικών παζαριών και αντιθέσεων, προσπαθώντας να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Λευκορωσίας.

«Αυξάνουμε τον αριθμό των στρατιωτών που βοηθούν τη συνοριοφυλακή κατά 2.500», ανέφερε ο Μάριους Μπλάζτσακ.

Η συνοριοφυλακή είπε ότι το Σαββατοκύριακο ομάδες περίπου 60 ή 70 μεταναστών προσπάθησαν δύο φορές να διασχίσουν τα σύνορα.

Η Πολωνία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και σχεδιάζει να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με κόστος 350 εκατ. ευρώ, ενώ και η Λιθουανία χτίζει αντίστοιχο φράκτη. Το πολωνικό Κοινοβούλιο έχει επίσης περάσει νομοθεσία που έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ξεκαθάρισε πως η προστασία των συνόρων είναι «νόμιμη» και δικαιολογημένη, σχολιάζοντας το ζήτημα του τείχους. Εξάλλου και η ΕΕ έχει εγκρίνει την ανέγερση τειχών - χαρακτηρίζοντάς την «καλή ιδέα» - αρκεί το κόστος να καλύπτεται με κρατικά κονδύλια και όχι ευρωπαϊκά.

«Είναι θεμιτό για εμάς να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπονται οι αθέατες συνοριακές διελεύσεις», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και ήδη έχουν αναπτυχθεί 800 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας χωρίς άδεια εισόδου από την αρχή του έτους.

Ο Ζεεχόφερ έγραψε στον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Καμίνσκι την περασμένη βδομάδα, προτείνοντάς του την αύξηση των κοινών περιπολιών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ