Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Επίκαιρη και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το πάνελ των ομιλητών
Το πάνελ των ομιλητών
Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την εκδήλωση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», χτες βράδυ, με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ένας χρόνος μετά. Ποιος είναι ο πραγματικός και ποιος ο κάλπικος αντίπαλος του φασισμού (Ο φασισμός μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής")», που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Νομικής, στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε βίντεο του ΚΚΕ για τη δράση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Η Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρξη της εκδήλωσης, έθεσε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Τι μάθαμε από τη δίκη της ΧΑ; Αρκεί η παραπομπή στη Δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση των φασιστικών οργανώσεων, της ιδεολογίας και εγκληματικής δράσης τους; Μπορεί η σημερινή Δικαιοσύνη και το σημερινό κράτος, δηλαδή το αστικό κράτος, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον φασισμό; Τι έδειξε η ιστορική πείρα του 20ού αιώνα; Πώς γεννήθηκε ο φασισμός - ναζισμός; Ποιοι τον είχαν ανάγκη και τον εξέθρεψαν, τον υποστήριξαν; Ποιους υπηρέτησε; Πώς θα αντιμετωπιστούν σήμερα, και στη χώρα μας, οργανώσεις όπως η ΧΑ και άλλα φασιστικά μορφώματα; Πώς θα ηττηθούν οριστικά οι φασιστικές ιδέες και δράση; Ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος του φασισμού; Είναι η σοσιαλδημοκρατία, οι αστικές δυνάμεις που υψώνουν τη σημαία της αστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου;

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Τις απαντήσεις έδωσαν με τις παρεμβάσεις τους οι: Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, εκλεγμένος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» και εκ νέου υποψήφιος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αγγελος Βρεττός, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Ο Αντ. Αντανασιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αρνητικές υπηρεσίες στον αντιφασιστικό αγώνα προσφέρουν όσοι συσκοτίζουν την ταξική ουσία του φασισμού και ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο τον φασισμό αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της.

Ο Δ. Ξεκαλάκης επισήμανε: «Δεν μας αρκεί να κρυφτούν οι φασίστες στα λαγούμια τους, γιατί από εκεί μπορεί να τους ξαναβγάλουν αυτοί που τους έκρυψαν προσωρινά. Καθήκον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι το ολοκληρωτικό τσάκισμα του φασισμού, που θα γίνει πράξη με την ήττα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος, κάνοντας μια αναδρομή στη δράση της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι μέχρι το 2013 και ενώ υπήρχαν δολοφονικές επιθέσεις (περίπτωση Κουσουρή, «Αντίπνοιας» κ.λπ.), οι θεσμοί τις αντιμετώπιζαν ως μεμονωμένα περιστατικά. Πρόσθεσε ότι όταν έγιναν η επίθεση στον ταξικό αντίπαλο των εργοδοτών από το τάγμα εφόδου στο Πέραμα και η δολοφονία Φύσσα, η αντίδραση του λαού και η εναντίωση στη Χρυσή Αυγή ήταν που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Το αίμα του Παύλου και η στάση του λαού είναι αυτά που δίκασαν τη Χρυσή Αυγή», είπε. Στη συνέχεια επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης έπαιξε η συνένωση των δικογραφιών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Θύμισε δε ότι υπήρχαν κάποιοι από τον νομικό χώρο που αντιτάχθηκαν στη συνένωση αυτή, όπως ο Δ. Βερβεσός, που έλεγαν ότι για την καθυστέρηση της έναρξης και εξέλιξης της δίκης δεν φταίνε η κυβέρνηση και οι προσχηματικές δικαιολογίες και εμπόδια που έβαζε, αλλά η συνένωση των δικογραφιών! Και πρόσθεσε ότι εάν δεν είχε γίνει συνένωση «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε παραστεί ούτε ως πολιτικοί ενάγοντες».

Ο Αγγ. Βρεττός, συνοψίζοντας τη συζήτηση, σημείωσε ότι η πείρα αποδεικνύει πως η παραπομπή στην αστική Δικαιοσύνη επ' ουδενί δεν αρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φασισμού - ναζισμού αφού αυτός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και αντίπαλός του δεν μπορεί να είναι το αστικό «κράτος δικαίου», η αστική Δικαιοσύνη, η αστική δημοκρατία. Γι' αυτό και η σοσιαλδημοκρατία, διαχρονικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τον αληθινό και συνεπή αντίπαλο του φασισμού - ναζισμού. Πραγματικός αντίπαλος του φασισμού είναι μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, που στοχεύει το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. «Η πάλη των κομμουνιστών, μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι που πρέπει να στηριχτεί με όλα τα μέσα για να πετάξουμε έξω από κάθε χώρο μόρφωσης, χώρο δουλειάς κάθε φασιστικό μόρφωμα, τις δηλητηριώδεις ιδέες του. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, για την ανώτερη κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

  • Εκτενέστερο ρεπορτάζ από την χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και όλο τον λαό (2024-05-03 00:00:00.0)
Με τον φασισμό δεν τελειώσαμε αφού δεν τελειώσαμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά και τον τρέφει, επειδή τον έχει ανάγκη (2021-10-30 00:00:00.0)
Ενα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Στο ίδιο έργο θεατές (2021-10-09 00:00:00.0)
Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός! (2020-10-10 00:00:00.0)
Δεν ξεπλένονται με τίποτα! (2020-10-06 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής (2017-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ