Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες κινήσεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για την Ταϊβάν

Συστηματικά βήματα παραπέρα ενίσχυσης της Ταϊβάν και κινήσεις για ντε φάκτο διεθνή αναγνώρισή της συνεχίζουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη σχετική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Την περασμένη Παρασκευή, η Οικονομική και Πολιτιστική Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (TECRO - θεωρείται η ντε φάκτο «πρεσβεία» της Ταϊβάν στις ΗΠΑ) και το «Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν» (που θεωρείται ότι εκτελεί χρέη αμερικανικής «πρεσβείας» στην Ταϊβάν) συγκάλεσαν διαδικτυακή συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη για την «επέκταση της συμμετοχής της Ταϊβάν στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα».

Παράλληλα με τη «στήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να συμμετάσχει ουσιαστικά στον ΟΗΕ», η αμερικανική πλευρά «επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο πλαίσιο της σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή», ενώ συζήτησε «τρόπους για να αναδειχθεί η ικανότητα της Ταϊβάν να συνεισφέρει σε προσπάθειες για ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, απάντησε: «Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό». Αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν, μια σειρά ΜΜΕ υπενθύμισαν ότι ο «Νόμος για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν» (Taiwan Relations Act) που το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει από το 1979 προβλέπει ότι «οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ταϊβάν τέτοιες αμυντικές μονάδες και αμυντικές υπηρεσίες σε τέτοια ποσότητα όπως θα καθιστά αναγκαία η διασφάλιση της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει μια επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας».

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την αποστολή λάθος μηνυμάτων προς τους υποστηρικτές της «ανεξαρτησίας» της Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει περιθώρια για παραχωρήσεις όσον αφορά τα βασικά συμφέροντα της χώρας.

Την ίδια ώρα, στην Ταϊβάν, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ξ. Τσενγκ δήλωσε ότι «η Ταϊβάν θα δείξει σταθερή αποφασιστικότητα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ