Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα συνομιλία Μπάιντεν - Μακρόν

Στο Παρίσι θα βρεθεί η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι Πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ, Εμ. Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «επιθεώρησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των διπλωματικών τους ομάδων για τη στήριξη της σταθερότητας και ασφάλειας στο Σαχέλ και για να ενισχύσουν τη συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό». Ακόμα, «συζήτησαν τις προσπάθειες για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και για να διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητά της απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Η σχετική ανακοίνωση σημείωνε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μακρόν αργότερα αυτό το μήνα όπου θα συνεχίσουν τη συζήτηση, θα καταγράψουν τα πολλά πεδία της αμερικανο-γαλλικής συνεργασίας και θα ενισχύσουν τα κοινά μας συμφέροντα και τις κοινές αξίες καθώς αντιμετωπίζουμε από κοινού προκλήσεις και ευκαιρίες».

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, ενώ εντάσσεται στις κινήσεις «εξομάλυνσης» μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση γύρω από τη συγκρότηση της AUKUS από ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, με «αποκλεισμό» της ΕΕ και ειδικά της Γαλλίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα βρεθεί στη Γαλλία στις 11 και 12 Νοέμβρη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «θα συζητήσουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο και θα επιμείνουν στη σημασία της συμμαχίας μας για τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Η Καμάλα Χάρις στις 11/11 θα μιλήσει στην ετήσια συνάντηση «Φόρουμ για την Ειρήνη» (που καθιερώθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και θέμα «Αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων»). Στις 12/11 θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ