Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Πολλές αντιφάσεις στις καταθέσεις αστυνομικών
  • Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν τελικά αργά χτες το βράδυ
  • Δικαιοσύνη ζητά η οικογένεια του 18χρονου θύματος

Με χειροπέδες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Eurokinissi

Με χειροπέδες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα
Με φόντο τις νέες αποκαλύψεις που είδαν τη δημοσιότητα, χτες οδηγήθηκαν στον ανακριτή Πειραιά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) που συμμετείχαν στην καταδίωξη κλεμμένου οχήματος στο Πέραμα και με τα πυρά τους προκάλεσαν τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, ενώ ένας 16χρονος έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο «Τζάνειο». Οι αστυνομικοί έφτασαν στα δικαστήρια με πολιτικά και φορώντας χειροπέδες. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή ότι πυροβόλησαν γνωρίζοντας πως μπορεί να επέλθει θανατηφόρο αποτέλεσμα και αποδέχτηκαν αυτό το ενδεχόμενο.

Τελικά αργά χτες το βράδυ, μετά τις καταθέσεις των αστυνομικών και την ολοκλήρωση της ανάκρισης, που περιελάμβανε και την ανάκριση του 16χρονου τραυματία, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν οι αστυνομικοί ελεύθεροι χωρίς όρους, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Επίσης ελεύθεροι αφέθηκαν και οι δύο ανήλικοι Ρομά.

Νωρίτερα οι αστυνομικοί διά του συνηγόρου τους Αλ. Κούγια προέταξαν ότι «βρίσκονταν σε άμυνα», ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από αυτούς στο υπόμνημά του αναφέρει πως «κατά τον χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι. Γ. και Α. Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους». Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι. Γ., ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί. Οπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος, αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο και πήγαινε να διαφύγει. Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα. Εκείνη την στιγμή άκουσα πυροβολισμούς και επειδή δεν ήξερα από πού προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου. Οταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα, σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο».

Η οικογένεια του θύματος ζητά να υπάρξει διερεύνηση για το αν προκύπτουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο, καθώς, όπως επισημαίνει, οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από το αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα και το οποίο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πως δεν γνώριζαν ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν Ρομά.

«Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν»

Χτες το μεσημέρι παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα Πειραιά με τον δικηγόρο του ο 15χρονος Ρομά που είχε διαφύγει από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι εκείνος οδηγούσε το όχημα που καταδίωξε η αστυνομία. Αναφορικά με τον φίλο του, Νίκο Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του, διευκρίνισε ότι ήταν 18 ετών, βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και ήταν οι πυροβολισμοί εναντίον του που τον οδήγησαν να κάνει όπισθεν, με αποτέλεσμα να ρίξει τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. «Μόλις σταματήσαμε, βάλαμε τα χέρια ψηλά κι αυτοί μας πυροβολούσαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε από το Αιγάλεω, γιατί φοβηθήκαμε για το αμάξι. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά κάναμε όπισθεν. Αλλά δεν υπήρχαν επιβάτες πάνω στις μηχανές. Εγώ οδηγούσα το αμάξι. Εκανα όπισθεν γιατί πυροβόλησαν τον φίλο μου. Το αυτοκίνητο το κλέψαμε για να πάμε σπίτι. Δεν είχαμε όπλα πάνω μας». Ο 15χρονος ανέφερε ότι βγήκε από το αυτοκίνητο, κρύφτηκε πίσω από τη ρόδα και όταν τελείωσαν οι πυροβολισμοί άρχισε να τρέχει. Από την πλευρά τους οι 7 αστυνομικοί ανέφεραν ότι ο 15χρονος δεν είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που καταδίωκαν. Νωρίτερα βέβαια είχαν πει ότι οι επιβαίνοντες φορούσαν κουκούλες και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν πρόσωπα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών χαρακτήρισε την υπόθεση σημαντική «όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ελληνική αστυνομία». Υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί «αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους», ενώ επέκρινε το γεγονός ότι «βρίσκονται υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης».

Στο μεταξύ, χτες κηδεύτηκε ο 18χρονος Ν. Σαμπάνης στο Νεκροταφείο Σχιστού, σε κλίμα οδύνης, με πλήθος κόσμου να τον αποχαιρετά για τελευταία φορά και την οικογένειά του να ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατό του. Στην κηδεία παρευρέθηκε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ