Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Πάικος
Νίκος Πάικος
Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΥΖΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Μάρτη του 1995, η σύζυγός του Ευδοκία και τα παιδιά του Βάγιος και Βασίλης πρόσφεραν για την Οικονομική Εξόρμηση στη ΝΕ Τρικάλων 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βουλγάρικων.

* * *

Φωτ.

Ο πατέρας μου ΜΑΡΚΟΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, από τα 9 χρόνια μου, με διαπαιδαγωγούσε με τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Η μητέρα μου ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΥ, το Νοέμβρη του 1943, ενώ ήμουν κρατούμενος, με επισκέφτηκε και μου φώναζε να προσέξω και να μην προδώσω τους συναγωνιστές μου.

Ο αδελφός μου ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, μέλος της ΟΚΝΕ, πέθανε φυματικός στα τέλη του 1936.

Ο άλλος αδελφός μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, στην Κατοχή, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Ο τρίτος αδελφός μου ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΕΛΑΣίτης και αυτός, μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε στα ξερονήσια, κατέληξε στο Μακρονήσι, όπου το 1948 βασανίστηκε άγρια.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη του πρώτου εξαδέλφου μου ΝΙΚΟΥ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΥ, αγωνιστή της Αντίστασης, ο οποίος πιάστηκε και εκτελέστηκε τον Απρίλη του 1944, ενώ άφησε απροστάτευτα τρία ανήλικα παιδιά και την άρρωστη γυναίκα του, προσφέρω 22.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γκύζη, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μηνάς Ξεκομνηνός

* * *

Στις 4 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗ.

Στη μνήμη του, ο γιος του Ν. Κουτσαλιάρης προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Φαλήρου.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Γενάρη 2002 αντιπροσωπεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και της ΚΟΒ Εξαρχείων παραβρεθήκαμε στο 40ήμερο μνημόσυνο του σεβαστού και αγαπητού μας συντρόφου και συναγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΠΑΪΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Τσαπουρνιά Ελασσόνας από γονείς φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους. Με τη βοήθεια συγγενών του, κατόρθωσε να τελειώσει το Γυμνάσιο το 1936. Την περίοδο εκείνη, υπηρετούσε ως δάσκαλος ο Νίκος Πλουμπίδης. Η γνωριμία τους είχε ως αποτέλεσμα να στρατολογηθεί στο ΚΚΕ και αργότερα να αναδειχτεί σε στέλεχός του στην περιοχή.

Στην Κατοχή, με τις πρώτες ένοπλες ομάδες που βγήκαν στον Ολυμπο, ο Νίκος Πάικος, μαζί με τον Μαντέκο συγκρότησαν διμοιρία, η οποία αργότερα εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο στην περιοχή Λιβάδι. Πήρε μέρος στις μάχες του ΕΛΑΣ στο Σαραντάπορο, στα Τέμπη, στο Φαρδύκαμπο, στο Γοργοπόταμο και σε σαμποτάζ. Για τη δράση του, έγινε γνωστός στην περιοχή και απέσπασε την εκτίμηση του λαού. Αυτά τα δύσκολα χρόνια παντρεύτηκε τη συντρόφισσά του Νίτσα. Αργότερα απέκτησαν δύο παιδιά.

Μετά την Απελευθέρωση, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, άνοιξε καθαριστήριο, το οποίο έγινε στέκι για τους αγωνιστές.

Ο Ν. Πάικος εντάχθηκε στην ΚΟΒ Εξαρχείων, ενώ παράλληλα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Παραρτήματος Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ, του οποίου εκλεγόταν πρόεδρος για πολλά χρόνια. Ως το τέλος της ζωής του, αγωνίστηκε με συνέπεια και στήριξε την πολιτική του ΚΚΕ.

Σύντροφε Νίκο, συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο που ακολούθησες και συ και τόσοι άλλοι αγωνιστές.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιώργος Παπαντωνίου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ και της μητέρας μου ΣΟΦΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, προσφέρω 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.

Αρσενία Βλάχου

* * *

Φωτ.

Πέθανε στις 6 Φλεβάρη 2002 και κηδεύτηκε στις 8 του μήνα από το Νεκροταφείο Βύρωνα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΣΟΣ ΜΠΟΤΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Από τα 18 χρόνια του, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, πέρασε στο ΚΚΕ και μετά την Απελευθέρωση συνέχισε την αγωνιστική πορεία του ως δραστήριο μέλος του κινήματος των ΕΒΕ.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ήταν πάντα πρωτοπόρος στους αγώνες του ΚΚΕ, το οποίο πιστά και αταλάντευτα υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης πρόσφερε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

* * *

Ο Κώστας και η Μαρία Μπανιά προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αρτας, 55.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα τους ΧΡΙΣΤΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, γραμματέα του ΕΑΜ στους Μελισσουργούς Αρτας.

* * *

Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου πρόσφερε για την Οικονομική Εξόρμηση 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μελιγαλά, στη μνήμη των αγωνιστών ΔΗΜΟΥ ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΥ, ΠΑΝ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ, της γυναίκας του και της αγωνίστριας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η ΚΟΒ Αλσούπολης, της οποίας ήταν μέλος, προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο δικηγόρος Σίμος Κεΐσογλου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Νιγρίτας, 70 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από την περιοχή Νιγρίτας Σερρών.

* * *

Ο αντιστασιακός Δημήτρης Σιγάλας πρόσφερε 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη της μητέρας του, της αδελφής του και των αγωνιστών - μελών του ΚΚΕ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ δασκάλου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΡΕΤΣΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ