Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης: Αποκούμπι κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον εκπαιδευτικό Κώστα Πρέντζα, υπεύθυνο για τη λειτουργία των μαθημάτων

Αποκούμπι για τις λαϊκές οικογένειες, έμπρακτη αλληλεγγύη και ουσιαστική έγνοια για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών που δεν καλύπτονται μέσα στο αστικό σχολείο αποτελούν τα Λαϊκά Φροντιστήρια ή Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης που διοργανώνουν σωματεία, Εργατικά Κέντρα και φορείς ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης και σε πολλές περιπτώσεις κρατάει ακόμα και αναπτύσσεται, καλύπτοντας μια βασική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών με παιδιά στο σχολείο.

Από τα πιο επιτυχημένα τέτοια φροντιστήρια είναι αυτό που λειτουργεί στα Γιάννενα, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Για τη δουλειά που γίνεται εκεί και για τους στόχους του εγχειρήματος, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κώστα Πρέντζα, εκπαιδευτικό, υπεύθυνο για τη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Από πότε λειτουργούν τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης και ποιος ο σκοπός τους;

-- Τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης ξεκίνησαν το 2013 και φέτος συμπληρώνουν 9 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Ξεκίνησαν ως μια πρωτοβουλία 5 πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ από το 2015 έχουν τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν κερδίσει την εκτίμηση μεγάλου αριθμού εργατόκοσμου στην πόλη. Φέτος στηρίζουν τη λειτουργία τους 11 πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη προσφορά εθελοντών εκπαιδευτικών, μόνιμων, αναπληρωτών, μεταπτυχιακών και φοιτητών, που προσφέρουν μαθήματα σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων.


Σκοπός των Μαθημάτων είναι αφενός η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης, και αφετέρου να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

-- Τι τμήματα και μαθήματα περιλαμβάνονται;

-- Στα Μαθήματα Αλληλεγγύης διδάσκονται τα βασικά μαθήματα για το Δημοτικό (Γλώσσα και Μαθηματικά), ενώ για τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου καλύπτονται όλες οι ανάγκες των μαθητών. Να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται και προπαρασκευαστικά καλοκαιρινά μαθήματα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέχονται μαθήματα και σε μαθητές του ΕΠΑΛ. Παράλληλα, λειτουργούν τμήματα ξένων γλωσσών για ενήλικες, συγκεκριμένα τμήματα Αγγλικών, Ισπανικών και Γερμανικών, τα οποία παρακολουθούν πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

-- Πόσοι περίπου μαθητές παρακολουθούν; Υπάρχει αύξηση μαθητών από χρονιά σε χρονιά, και τι αποτελέσματα μετρούν οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα;

-- Φέτος οι εγγραφές στα Λαϊκά Μαθήματα έχουν ξεπεράσει έως τώρα τις 100, ενώ παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες χρονιές για περισσότερα μαθήματα σε όλες τις τάξεις. Η περίοδος της τηλεκπαίδευσης αλλά και η εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σε συνδυασμό με τους αποκλεισμούς που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση μέσα από την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών πολιτικών όλων των προηγούμενων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στη λαϊκή οικογένεια, που βλέπει την ανάγκη για μόρφωση των παιδιών της να μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Η προσπάθεια και ο αγώνας των παιδιών και των καθηγητών αυτά τα χρόνια είχαν αποτέλεσμα, καθώς πέρα από τη βελτίωση στην επίδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους βλέπουμε και επιτυχίες των μαθητών και μαθητριών μας στις πανελλαδικές εξετάσεις, και η εισαγωγή τους σε ανώτατες σχολές (Φιλολογία, Παιδαγωγικό, Λογοθεραπεία κ.ά.) μας γεμίζει περηφάνια και δύναμη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

-- Τι άλλες δράσεις έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς πέρα από τα μαθήματα;

-- Παράλληλα με τα μαθήματα στο Εργατικό Κέντρο, τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης έχουν οργανώσει κατά καιρούς ποικίλες εκδηλώσεις. Με αφορμή ιστορικές επετείους έχουν οργανωθεί ιστορικοί περίπατοι στην πόλη των Ιωαννίνων, προβολές ταινιών, αλλά και επισκέψεις σε χώρους συνδεδεμένους με το ταξικό κίνημα. Για παράδειγμα, οργανώσαμε εκδρομή στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν και ο Πειθαρχικός Ουλαμός, μια στρατιωτική μονάδα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με αποστολή τον «σωφρονισμό» των απείθαρχων, όπου στάλθηκαν κομμουνιστές φαντάροι, μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ, για να τσακιστούν σωματικά και ψυχικά. Παράλληλα, οργανώσαμε εξορμήσεις και σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Κάστρο, Αρχαιολογικό Μουσείο), με στόχο την κατά το δυνατόν ολόπλευρη ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των ενδιαφερόντων των μαθητών μας.

-- Φέτος λόγω πανδημίας έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες για τους μαθητές, αλλά και οι δυσκολίες (χώροι, καθαριότητα κ.λπ.). Τι μέτρα παίρνονται για αυτά τα ζητήματα;

-- Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown, οι εκπαιδευτικοί των Λαϊκών Μαθημάτων έκαναν πράξη την απόφαση να σταθούν στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους με κάθε τρόπο, συνεχίζοντας τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Σήμερα, με τα μαθήματα να γίνονται αποκλειστικά διά ζώσης, έχει ληφθεί μέριμνα προκειμένου να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Τα μαθήματα γίνονται σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα, ενώ με τη συνδρομή των σωματείων οι χώροι του ΕΚΙ όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα καθαρίζονται τακτικά.

-- Πού μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τα μαθήματα;

-- Να πούμε ότι τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ωστόσο οι εγγραφές είναι ακόμα ανοιχτές. Οποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στα μαθήματα μπορεί να απευθυνθεί είτε στη Γραμματεία του ΕΚΙ τις πρωινές ώρες (τηλ. 26510 32513) είτε σε τηλέφωνα που έχουν διατεθεί για αυτόν τον σκοπό (694 619 7049). Φυσικά τα μέλη των σωματείων μπορούν να απευθυνθούν στις διοικήσεις τους, ενώ παράλληλα γίνονται ενημερώσεις σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία και γειτονιές. Για τις ανάγκες αυτών των δράσεων, μάλιστα, κυκλοφορεί τετρασέλιδη ανακοίνωση των σωματείων, η οποία περιλαμβάνει και όλες τις χρηστικές πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ