Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδίκησαν πτυχία με αξία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα φοιτητών Ιατρικής Αθήνας
Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα φοιτητών Ιατρικής Αθήνας
Διεκδικώντας «Πτυχία με αξία και όχι τζάμπα εργασία» η Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής προχώρησε χτες το πρωί σε παρέμβαση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ενάντια στη θεσμοθέτηση νέων φραγμών μεταξύ του πτυχίου και του επαγγέλματος.

Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης (foundation year), σύμφωνα με το οποίο οι πτυχιούχοι της Ιατρικής δεν θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο «αγροτικό» ούτε στην έναρξη της ειδικότητας, αλλά θα πρέπει να προηγείται το «foundation year», που θα αποτελείται από ένα εξάμηνο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και ένα ακόμα εξάμηνο σε Αγροτικά Ιατρεία - Κέντρα Υγείας.

Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο, η οποία - σύμφωνα με τους φοιτητές - τους είπε πως υπάρχουν τροποποιήσεις στην πρόταση. Μετά τη συνάντηση, οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ ξεκαθάρισαν πως απέναντι σε τέτοιους σχεδιασμούς θα συνεχιστούν οι διεκδικήσεις για ολοκληρωμένες σπουδές, πτυχία με αξία, για δουλειά με σύγχρονα πλήρη δικαιώματα για να μπορέσουν να καταθέσουν οι σημερινοί φοιτητές την επιστήμη τους στην ανάγκη του λαού για υγεία. Δήλωσαν πως στέκονται πλάι στην ΟΕΝΓΕ και τους αγωνιστές γιατρούς, ότι δεν θα δεχτούν να κληθούν να μπαλώσουν κενά στο ΕΣΥ, αλλά θα διεκδικήσουν από κοινού άμεσα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οπως δήλωσαν, η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή, καλώντας τους φοιτητές σε επαγρύπνηση και ανανέωσαν το ραντεβού στη σημερινή Γενική Συνέλευση του φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής.

Θέση απέναντι στη θεσμοθέτηση του λεγόμενου «foundation year» για τους φοιτητές Ιατρικής έχει πάρει και η ΟΕΝΓΕ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «βαθιά αντιδραστική τομή στην ιατρική Εκπαίδευση με στόχο από τη μία να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, στο δημόσιο σύστημα Υγείας και από την άλλη την "κάλυψη" των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας». Η ΟΕΝΓΕ απαιτώντας να αποσυρθεί η πρόταση αποχώρησε από τη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ