Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις 29 Νοέμβρη ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη

Αξιωματούχοι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη

Copyright 2021 The Associated

Αξιωματούχοι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη
Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με στόχο την «αναβίωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν ξανά στις 29 Νοέμβρη, όπως ανακοινώθηκε χτες.

Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία επί προεδρίας Τραμπ, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε τον Απρίλη έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για μια ενδεχόμενη επιστροφή της και τα σχετικά ανταλλάγματα, στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού της με την Τεχεράνη και της επιδίωξής της να εμποδίσει την παρέμβαση ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν εκ νέου στα τέλη του μήνα, είχαν ανασταλεί από τον περασμένο Ιούνη και τις ιρανικές εκλογές.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στις 29 Νοέμβρη θα συνεδριάσει στη Βιέννη η Κοινή Επιτροπή της διεθνούς συμφωνίας (γνωστής ως JCPOA), με συμμετοχή του Ενρίκε Μόρα, εκ μέρους της ΕΕ, και εκπροσώπων της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και του Ιράν.

Στο σχετικό δελτίο της ΕΕ αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την προοπτική μιας πιθανής επιστροφής των ΗΠΑ στην JCPOA και για το πώς θα διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι θα ταξιδέψει στη Βιέννη για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ.

Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι δυνατή μια γρήγορη συμφωνία για την αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση με την JCPOA.

Από την πλευρά του, ωστόσο, το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε χτες πως οι διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας θα αποτύχουν αν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ξανά τη συμφωνία. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Αλί Σαμχκανί, εκτίμησε μάλιστα πως ο Μπάιντεν δεν έχει αυτήν τη στιγμή την «εξουσιοδότηση» να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.

Καταγγελία για απόπειρα «πειρατείας» των ΗΠΑ σε ιρανικό τάνκερ

Πάντως, στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, το Ιράν κατήγγειλε χτες τις ΗΠΑ για επιχείρηση «πειρατείας» σε ιρανικό τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από την ιρανική τηλεόραση και αναμεταδόθηκαν από αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ, αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν ιρανικό τάνκερ στην περιοχή, μετέφεραν το φορτίο πετρελαίου σε ένα άλλο σκάφος και στη συνέχεια επιχείρησαν να το κατευθύνουν σε άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα ωστόσο με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRΝΑ, παρενέβησαν άμεσα ταχύπλοα και ελικόπτερα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και απέτρεψαν την πειρατεία, παρότι οι Αμερικανοί φέρεται να χρησιμοποίησαν «στρατιωτικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία» με σκοπό να ανακαταλάβουν το πλοίο στο οποίο είχαν μεταφέρει το φορτίο πετρελαίου. Τελικά, το σκάφος οδηγήθηκε στα εγχώρια ύδατα του Ιράν, με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Τζ. Οουτζί, να συγχαίρει τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, αργά το βράδυ το Πεντάγωνο απέρριψε τις καταγγελίες της Τεχεράνης ως «εντελώς λαθεμένες και αναληθείς». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως «η μόνη κατάληψη έγινε από το Ιράν». Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, οι Ιρανοί κατέλαβαν στις 24 Οκτώβρη ένα βιετναμέζικο πετρελαιοφόρο στη Θάλασσα του Ομάν και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν την κατάληψη γιατί το οδήγησαν στα ιρανικά εγχώρια ύδατα όπου παραμένει έως σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παζάρια με φόντο τη δήλωση Μπάιντεν περί «νεκρής» συμφωνίας (2022-12-22 00:00:00.0)
Επανέναρξη των παζαριών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-11-27 00:00:00.0)
Μπαράζ διαβουλεύσεων ενόψει των παζαριών στη Βιέννη (2021-11-09 00:00:00.0)
Συμφωνία για παροχή ιρανικών καυσίμων ανακοίνωσε η «Χεζμπολάχ» (2021-08-20 00:00:00.0)
Το Ιράν απαντά με προειδοποιήσεις στις απειλές του Ισραήλ (2021-08-10 00:00:00.0)
Συνεχίστηκαν τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ