Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Υψηλή προστασία» από ΗΠΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Κατ' αρχάς, με επιπρόσθετη βοήθεια 98 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον τοπικό στρατό, για να προστατεύσει έναν πετρελαιαγωγό από τις επιθέσεις των αριστερών ανταρτών, αλλά και με διάφορα άλλα μέτρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προστατεύσουν τις «300 εγκαταστάσεις στρατηγικής υποδομής», κυρίως πετρελαϊκές, που οι ΗΠΑ κατέχουν σε κολομβιανό έδαφος.

Η αποκάλυψη έγινε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «El Tiempo» και δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Κολομβία, Αν Πάτερσον. Η βοήθεια των ΗΠΑ, η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο, «έχει στόχο να εμποδίσει τις επιθέσεις των ανταρτών εναντίον του πετρελαιαγωγού του Κάνο Λιμόν, στο βορειοανατολικό διαμέρισμα Αράουκα, ο οποίος έχει μήκος 772 χλμ. και καταλήγει στο Κόβενας, ένα λιμάνι στην Καραϊβική δυτικά της Καρταχένα».

Είναι η πρώτη φορά, που οι ΗΠΑ δηλώνουν ευθαρσώς και επισήμως ότι θα προσφέρουν άμεσα υποστήριξη στις κολομβιανές στρατιωτικές δυνάμεις, εναντίον των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC - ΕΡ), αλλά και εναντίον του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN). Οργανώσεις, θα πρέπει να υπενθυμιστεί, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 28, που συνιστούν την περιβόητη «τρομοκρατική λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ