Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Κυβερνητικοί ελιγμοί εξαπάτησης των βιοπαλαιστών αγροτών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της για μέτρα «προστασίας» από την ακρίβεια, τα οποία εξειδίκευσαν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την ώρα που οι αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους, όπως με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Τα 50 εκατ. ευρώ για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και είναι ψίχουλα μπροστά στα 370 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται κάθε χρόνο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους.

Ταυτόχρονα, δεν ικανοποιείται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αφορολόγητο πετρέλαιο στο σύνολό του, για το οποίο υπήρξε και σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Μάη του 2019 από τη Λάρισα.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.

Πραγματικότητα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά σε έντονα καιρικά φαινόμενα, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής.

Πραγματικότητα είναι το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστικά, χιλιάδες αγρότες βλέπουν αυτό το διάστημα τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις) να είναι αυξημένα έως και 50%.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η μέση τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 1,40 ευρώ το λίτρο, κάτι που μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξης του 25%. Αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια.

ΚΚΕ: Διέξοδος για την αγροτιά ο οργανωμένος αγώνας

Σε σχόλιό του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Μπροστά στις μαζικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων που βιώνουν (ακρίβεια, εκτόξευση κόστους παραγωγής, περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθίζηση στην τιμή της σταφίδας, αποζημιώσεις - "ψίχουλα" για τις φυσικές καταστροφές κ.ά.), η κυβέρνηση καταφεύγει σε ελιγμούς εξαπάτησης, αναμασώντας μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία απέχουν έτη φωτός από τα όσα απαιτούνται για την πραγματική ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

Το δε μέτρο για αφορολόγητο πετρέλαιο, που ήταν προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, θα εφαρμοστεί από του χρόνου "κουτσουρεμένο" και αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών (κάτω από 20% του συνόλου).

Την ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους μονοπωλιακούς ομίλους, σερβίρει ξαναζεσταμένη σούπα και νέα ψίχουλα στους βιοπαλαιστές αγρότες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι μόνη διέξοδο για τη μικρομεσαία αγροτιά αποτελεί η οργάνωσή της, η αγωνιστική συμπόρευσή της με τα άλλα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

  • Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τα προβλήματα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ