Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Οι ανατροπές βλάπτουν γιατρούς και λαϊκά στρώματα

«Οι αντιλαϊκές ανατροπές που επιχειρούνται στο χώρο της Υγείας - Ασφάλισης - Πρόνοιας παίρνουν πλέον σαρωτικό χαρακτήρα. Μετά τα δημόσια νοσοκομεία, σειρά παίρνει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συνολικά το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και τονίζει ότι οι «αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων είναι παράλληλες με τις αρνητικές επιπτώσεις στην επιστημονική και επαγγελματική κατάσταση των γιατρών».

Η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει ότι εγκαθιδρύεται όλο και πιο σταθερά ένα σύστημα Υγείας - Ασφάλισης, στο οποίο ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας αλλοιώνεται για να αποκτήσει το χαρακτήρα καθαρού εμπορεύματος σε ένα άγριο περιβάλλον ανταγωνισμού και αγοράς, όπου τον καθοριστικό ρόλο παίζουν το επιχειρηματικό κεφάλαιο, ενώ παραγκωνίζεται ο ρόλος του γιατρού. «Οχι μόνο στο σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην επιστημονική σκέψη (πρωτόκολλα - πακέτα κλπ.) θυσιάζεται το παραδοσιακό ιατρείο» αναφέρει η «Πανεπιστημονική».

Αφού αναφέρεται αναλυτικά στις επιπτώσεις απ' τα προωθούμενα μέτρα, η Πανεπιστημονική επισημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα έμειναν έξω από τις συνεδριάσεις και τη δράση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρείου Συλλόγου (ΠΙΣ). «Η αποσιώπηση, υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική, και η αδράνεια του ΠΙΣ πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν επιλογή που εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και αποδοχή τους, καθώς και τη συναίνεσή του προς την κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται. Εκφράζει την αγαστή συνεργασία των παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ανοχή της παράταξης του ΣΥΝ.

Η στάση αυτή φέρνει τον ΠΙΣ σε αντίθεση με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τα λαϊκά στρώματα. Η πλειοψηφία του ΠΙΣ σε αντίθεση με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τα λαϊκά στρώματα. Η πλειοψηφία του ΠΙΣ γίνεται συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση για την επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, για την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας, την επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των γιατρών».

Καταψήφιση στη συνέλευση

Η «Πανεπιστημονική» προβάλλοντας τη θέση για ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας επιδιώκει έναν άλλο ρόλο για τον ΠΙΣ.

Με αυτή τη λογική καταψήφισε τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό του ΔΣ του ΠΙΣ στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Με ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ ζητά ουσιαστικό διάλογο για το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των γιατρών του ΙΚΑ, ζητά την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ όσον αφορά τους πανεπιστημιακούς ζητά ξανά γόνιμο διάλογο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίζουν αύριο οι γιατροί (2016-03-09 00:00:00.0)
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία (2011-08-23 00:00:00.0)
Καπιταλιστική κρίση και οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού (2011-05-29 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για Υγεία και Παιδεία (2011-03-30 00:00:00.0)
Συμμαχίες για πιο ισχυρούς αγώνες (2003-12-11 00:00:00.0)
Ακυρώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας (2003-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ