Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με αποφασιστικότητα και σχέδιο δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων βγήκε μπροστά όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποίησε δυνάμεις, έδωσε μάχη για την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Πλέον καλείται να γυρίσει μια νέα, πιο δυναμική σελίδα, με τον πρόεδρό της Σπύρο Κοτοπούλη να επισημαίνει ότι «μόνο οι μαζικοί αγώνες, η αποφασιστικότητά μας και η συμμετοχή όλο και περισσότερων στους Αγροτικούς Συλλόγους μπορούν να δώσουν απάντηση».

Τονίζει επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας και νέων Συλλόγων, που να είναι «ζωντανοί», να «πατάνε» στα περισσότερα χωριά του νομού, παίρνοντας πρωτοβουλίες όχι μόνο για τα ζητήματα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά για κάθε πτυχή της ζωής στην ύπαιθρο, από την Υγεία και την Παιδεία έως τη διεκδίκηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Και προσθέτει: «Δυνατοί Σύλλογοι και Ομοσπονδία, σε συνδυασμό με τον συντονισμό των αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που έχει καταξιωθεί και βοηθάει τα μέγιστα, μπορεί να δώσουν σημαντικό "αέρα" για να προχωρήσουμε μπροστά».

Αιτήματα που πατούν στις σημερινές ανάγκες

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΟΑΣ, Γιώργος Καραΐσκος, στάθηκε στις διεκδικήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν.

«Το κυρίαρχο είναι το κόστος παραγωγής», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι η αύξηση που σημειώθηκε σε ορισμένα προϊόντα δεν μπορεί να καλυφθεί από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής που επιβαρύνει αγρότες και κτηνοτρόφους (πετρέλαιο, ρεύμα, εφόδια). Παράλληλα, συνεχίζει, μια αγροτική οικογένεια, όπως και κάθε άλλη λαϊκή οικογένεια, βιώνει σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, η μειωμένη παραγωγή, π.χ. στην ελιά Καλαμών, δεν επιτρέπει να έχει κάποιος εισόδημα, άσχετα από την τιμή που μπορεί να έχει τώρα το προϊόν.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, σήμερα απαιτούνται κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν μεροκάματο επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους», εξηγεί ο Γ. Καραΐσκος, συμπληρώνοντας πως «ταυτόχρονα πρέπει οι τιμές να είναι προσιτές για τα λαϊκά στρώματα που αγοράζουν τα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, άρα χρειάζεται κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με μείωση του κόστους παραγωγής, για να χτυπηθεί η ασυδοσία των μεσαζόντων».

Και οι δύο συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι για τη μείωση του κόστους παραγωγής απαιτείται άμεσα να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ειδικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που αυξήθηκαν έως και 50%, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια, να μειωθούν τα τέλη στο νερό. Επίσης, να δοθούν 100% αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες από φυσικές και άλλες καταστροφές - όπως πρόσφατα και από πλημμύρες στον νομό - χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας, αγροτικής οδοποιίας και αντισεισμικής θωράκισης.

«Με μια ματιά στον νομό καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι ανάγκες υπάρχουν», τονίζει ο Σπ. Κοτοπούλης και αναδεικνύει ότι η δύναμη των αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, στη συμμαχία με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ