Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Μόσχα και Αραβες κατά ενδεχόμενου πλήγματος

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Οσο πληθαίνουν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς αμερικανικής δράσης κατά του Ιράκ, τόσο διογκώνονται και οι διεθνείς αντιδράσεις.

Μετά την ΕΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωνε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ότι τάσσεται κατά της σύνταξης «μαύρων λιστών» και ότι, παρά την ανησυχία του για την πιθανότητα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από τη Βαγδάτη, η «λύση της στρατιωτικής βίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρχει καμία απόδειξη ανάμειξής της στα πρόσφατα τρομοκρατικά πλήγματα». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί, διπλωματικά, τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε μονομερές στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, «αν πραγματικά επιθυμούν να διατηρηθεί η διεθνής αντιτρομοκρατική συμμαχία» και υποστηρίζει ότι «η συντονισμένη δράση είναι η πλέον αποτελεσματική».

Στο θέμα αναφέρθηκε, χθες, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μάχερ, χαρακτηρίζοντας «τραγικό σφάλμα» την οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Ιράκ, εκτιμώντας ότι «θα υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσαν βουλευτές από 21 αραβικές χώρες, που συνεδρίασαν υπό την αιγίδα της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, στο Χαρτούμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ