Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Βομβάρδισαν και σκότωσαν αμάχους»

Ανοιχτές κατηγορίες του Χαμίντ Καρζάι κατά των ΗΠΑ

Οι πεζοναύτες είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Οι πεζοναύτες είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ, ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΟΥΡΟΥΖΓΚΑΝ.-

Ο διορισμένος από τη Δύση «πρωθυπουργός» του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έκανε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» δηλώσεις - φωτιά σχετικά με τα «λάθη» των aμερικανικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις τους στη χώρα, δηλώνοντας ορθά - κοφτά πως στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ το Δεκέμβρη και το Γενάρη «σκότωσαν τουλάχιστον 80 αμάχους», και μάλιστα «απολογήθηκαν» για αυτό. Δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις Καρζάι από την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Η ίδια αμερικανική εφημερίδα περιγράφει μια απίστευτη ιστορία σύλληψης 27 χωρικών που συνέλαβαν πιστεύοντας πως ήταν Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» και βασάνισαν μέχρι λιποθυμίας πολλούς από αυτούς: οι συλληφθέντες, που αργότερα απελευθερώθηκαν περιέγραψαν τους ξυλοδαρμούς με λεπτομέρειες πολύ γλαφυρότερες από ό,τι θα ήθελαν οι Αμερικανοί: «Πλευρά έσπαζαν, δόντια έσπαζαν, μύτες μάτωναν... μας χτύπαγαν στα κεφάλια, στις πλάτες και στα πλευρά... μας γρονθοκοπούσαν και μας κλότσαγαν ουρλιάζοντας...». Σε εκείνη την επίθεση 21 άλλοι χωρικοί είχαν βρει το θάνατο. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Αμερικανοί «ξέρουν ποιος φταίει. Ποιος διέταξε τη δολοφονία... και αυτός πρέπει να εκτελεστεί». Κάτι μάλλον απίθανο...

Επίσης, ατιμώρητοι θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα οι αυτουργοί του βομβαρδισμού κατά ενός κομβόι αυτοκινήτων γερόντων και τοπικών αρχόντων το Δεκέμβρη, όταν 65 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο. Και βέβαια η επίθεση σε ένα σχολείο όπου βρίσκονταν εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού (!) και μέλη της Επιτροπής Αφοπλισμού (!), όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 συνελήφθησαν και υπέστησαν άγριους ξυλοδαρμούς. «Παράπλευρες απώλειες», θα πουν στην Ουάσιγκτον...

Διπλωματική κινητικότητα

Την Κυριακή, ο διορισμένος από τη Δύση «πρωθυπουργός» του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο πραξικοπηματίας στρατηγός που έχει αυτοδιοριστεί «Πρόεδρος» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, συμφώνησαν να προωθήσουν τάχιστα έναν προταθέντα αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από την Κεντρική Ασία στο Πακιστάν διαμέσου του Αφγανιστάν. Ο Μουσάραφ σχολίασε πως το Πακιστάν θα καταβάλει 10 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν για να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι, σε ένα πρώτο μέτρο «βοήθειας».

Το Πακιστάν και πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, ανάμεσά τους ο όμιλος «Unocal Corp.», και η αργεντίνικη «Bridas SA», μελετούν την ιδέα κατασκευής ενός αγωγού 1.600 χλμ., από το Τουρκμενιστάν διαμέσου του Αφγανιστάν στο Πακιστάν και (πιθανώς) σε δυνάμει αγοραστές ενέργειας, όπως η Ινδία. «Το Πακιστάν ενδιαφέρεται πάρα πολύ... να υπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα ολόκληρης της περιοχής», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα των δηλώσεων Μουσάραφ. Ο Καρζάι«ευχαρίστησε» τον στρατηγό, παρακαλώντας τον παράλληλα να «δώσει χρόνο» στην κυβέρνησή του ώστε να «προετοιμαστεί» για την επιστροφή των 1,2 εκατ. προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν.

Στο μεταξύ η διπλωματική «κινητικότητα» παρέμενε έντονη όλες αυτές τις μέρες. Χτες άνοιξε ξανά η πρεσβεία του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επ' ευκαιρία της επίσκεψης Καρζάι στο Αμπού Ντάμπι.

Ταυτόχρονα, ο Αφγανός υπουργός Αμυνας, Μοχαμάντ Φαχίμ, έφθασε στη Μόσχα για συζητήσεις με κορυφαία στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και του στρατού, περιλαμβανομένου του ομολόγου του Σεργκέι Ιβανόφ. Ανάμεσα στις επιδιωκόμενες «συμφωνίες», σύμφωνα με δηλώσεις του Φαχίμ στο πρακτορείο RIA, θα είναι η αγορά οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών, αλλά και η τρόπον τινά «πρόσληψη» Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων οι οποίοι θα βοηθήσουν στην «αναδιοργάνωση» του αφγανικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ