Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΟΧΙ από ΟΑΕΔ σε επιδότηση ανέργων

Το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε όλο του το μεγαλείο, αντίκρισαν οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Ανέργων και οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι χτες το πρωί έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, για να ζητήσουν την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων για ανθρώπινη διαβίωση. Την πρώτη «γεύση» πήραν οι εργατοτεχνίτες, όταν έφτασαν στο κτίριο του Οργανισμού. Μπροστά από τις τεράστιες καγκελόπορτες, οι οποίες ήταν ερμητικά κλειστές, βρίσκονταν εκεί για να τους «υποδεχτούν» ισχυρές δυνάμεις από αστυνομικούς της «Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης»! Οι εργατοτεχνίτες «διευκρίνισαν» ότι δεν είναι τρομοκράτες, αλλά εκπρόσωποι εργατών που ζητούν συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ. Με τα πολλά, ο διοικητής δέχτηκε να συναντηθεί με 7 από αυτούς, για να τους πει, λίγο - πολύ, «κόφτε το λαιμό σας», δίνοντας ταυτόχρονα και ένα δείγμα από τα ...μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη Ζώνη και αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στο τέλος του μήνα.

Το όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των εργατοτεχνιτών με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Ι. Νικολάου, μιλούν από μόνα τους για τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη Ζώνη και τους χιλιάδες άνεργους. Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, ο οποίος, αφού κατήγγειλε την «υποδοχή» που τους επιφύλαξαν, έθεσε τα αιτήματα του κλάδου που αφορούν τη μηνιαία επιδότηση των ανέργων στο 80% του μισθού και τη μείωση των προϋποθέσεων για την επιδότηση. Συγκεκριμένα, να απαιτούνται για το επίδομα 100 ένσημα την τελευταία διετία. Ακολούθησε ο συνδικαλιστής Μ. Κεστεκίδης: «Εχω - είπε - 4 παιδιά. Από τον Οκτώβρη μέχρι τώρα, έχω κάνει ακριβώς ένα μεροκάματο. Πώς θα τα ζήσω;». «Τέσσερα παιδιά έχω και εγώ. Και από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχω κάνει δύο μεροκάματα. Κινδυνεύω να μου πάρουν το σπίτι», συμπλήρωσε προς τον διοικητή και ο Β. Ραψομανίκης, ενώ ο Αιμ. Γραμινιάτης ανέφερε: «Γιατί πριμοδοτείτε τους εφοπλιστές να φτιάχνουν τα καράβια τους στη Γερμανία; Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Στους 100 συναδέλφους, ο ένας έχει φέτος πάνω από 20 μεροκάματα. Να βρείτε λύση, αυτή είναι η δουλιά σας. Δεν μπορείτε να μας καταδικάζετε έτσι».

Και η απάντηση του διοικητή: «Η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ είμαστε υπέρ στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Να συζητήσουμε καλύτερα για προγράμματα. Δεν είναι λύση οι επιδοτήσεις, αλλά δεν έχουμε και τη δυνατότητα. Ο λογαριασμός του ΟΑΕΔ με την αύξηση 5% στα επιδόματα που δόθηκε έφτασε στα όριά του»...

Οι εργατοτεχνίτες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο Τετάρτη, στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο, που οργανώνουν το ΕΚ Πειραιά και τα σωματεία τους στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μήνα θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ