Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο στόχαστρο και οι εργαζόμενοι

Δημόσιοι υπάλληλοι - όμηροι και μια διοίκηση περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική για το κεφάλαιο, οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να ανατρέψει βασικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και να προχωρήσει με ταχύτητα στις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, στο πνεύμα του διαβόητου προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», γίνονται σαφείς από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και από δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύνδεση του «μισθού με τη γνώση», αλλαγές στην αξιολόγηση και στην προαγωγική διαδικασία μέσα από εξετάσεις και την κατάργηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, σύνδεση του «μισθού με τον βαθμό», εξέλιξη του μισθού ανάλογα με την αξιολόγηση του εργαζόμενου, άνοιγμα της ψαλίδας των αμοιβών ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλαγές στο «πόθεν έσχες». Αυτοί είναι μερικοί από τους άξονες που παρουσιάστηκαν στα δημοσιεύματα.

Δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία. Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί διάφορες επιτροπές και αρμόδια όργανα για την προώθηση αυτών των αλλαγών, εδώ και καιρό έχει γίνει νόμος του κράτους το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», ακόμη και σχετικοί εγκύκλιοι του υπουργείου έχουν σταλεί στα όργανα της δημόσιας διοίκησης και η επιτροπή που επεξεργάζεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά στις εργασίες της.

Κι όλα αυτά γίνονται όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και την ενεργητική συμβολή της ΑΔΕΔΥ, η οποία προετοιμάζει το έδαφος από την πλευρά της για την επιτυχή ολοκλήρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Χαρακτηριστική είναι η στάση της απέναντι στην προαναγγελθείσα αλλαγή στο «πόθεν έσχες», το οποίο θα ζητείται τώρα μόνο για τα στελέχη και τους εργαζόμενους σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες, εφορίες, πολεοδομία κ.ά. Η ΑΔΕΔΥ δεν παρεμβαίνει για την απαλλαγή από τις διώξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αρνήθηκαν να το καταθέσουν πέρσι.

Οι αλλαγές αυτές δεν πλήττουν μόνο τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στοχεύουν στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Ο Κ. Σκανδαλίδης μιλάει για ένα κράτος που θα είναι «υπηρέτης» του πολίτη. Καθώς όμως οι αλλαγές αυτές εντέλλονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ξεκάθαρο ότι σκοπεύουν να γίνει ο δημόσιος τομέας ένας ακόμη καλύτερος υπηρέτης του κεφαλαίου και μάλιστα με λιγότερο κόστος. Σ' αυτό θα συντελέσει η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, η εκχώρηση δραστηριοτήτων στους ιδιώτες, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η σχεδιαζόμενη ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση, η συνεχής υποβάθμιση της Παιδείας, μόνο με ένα δημόσιο - «υπηρέτη» του πολίτη δε συμβαδίζουν.

Οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας, στο τρόπο αμοιβής, στην εξέλιξη και στην αξιολόγηση του δημόσιου υπαλλήλου, γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, θα ανατρέψουν βασικές δικλείδες προστασίας των εργαζομένων στο δημόσιο με σκοπό τη χειραγώγησή τους και τον πειθαναγκασμό τους σε συμφωνία με το νέο ποιοτικό ρόλο που καλείται να παίξει υπέρ του κεφαλαίου ο δημόσιος τομέας. Ενα παράδειγμα αυτής της αποστολής, είναι και το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από κοινού με τον ΟΗΕ, το οποίο συμβάλλει - μεταξύ άλλων - στην εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κόσσοβο και προάγει τις αρχές του «κοινωνικού διαλόγου» και της διαμεσολάβησης του δημοσίου σε χώρες των Βαλκανίων, όπου διεισδύει το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ