Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους

Με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός», που παλεύουν ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις με το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και στην απόφαση της εταιρείας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν και το οποίο αποτελεί σημαντικό στήριγμα. Αποφάσισαν επίσης κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Νοέμβρη.

Από τα ξημερώματα χτες οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στις εισόδους των εγκαταστάσεων των μεταλλείων σε Μαντέμ Λάκκο και Στρατώνι, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα. Η απεργία γίνεται με κοινή απόφαση των τριών σωματείων, «Αγία Βαρβάρα», Μεταλλείων Κασσάνδρας και «Στοά 59».

Την απεργία στηρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), ενώ συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών της «Ελληνικός Χρυσός» εκφράζει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «η συνεχιζόμενη επίθεση των εταιρειών αποσκοπεί στο να μας βάλουν να δουλεύουμε με "τρεις κι εξήντα", χωρίς εργατικά δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, απολύοντας όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντίστοιχη επίθεση έχουμε βιώσει - και βιώνουμε ακόμη - στο πετσί μας πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην "Edilmac". Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι "επενδύσεις" των εταιρειών - όσο κι αν προσπάθησαν να ξελογιάσουν τους εργαζόμενους - γίνονται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους και όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Θυμίζει τέλος ότι και οι εργαζόμενοι της «Edilmac» συνεχίζουν να διεκδικούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα αναδρομικά από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, όπως ορίζει σαφέστατα η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η ΟΜΕ σε ανακοίνωσή της καλεί όλα τα σωματεία μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής σε συντονισμό προκειμένου να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των μεταλλωρύχων, με κοινά αιτήματα, ενάντια στις απολύσεις, για καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων. Επίσης, για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους και ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη διαρκείας από το κλαδικό Σωματείο (2022-10-28 00:00:00.0)
Εργοδοτικός και κυβερνητικός εμπαιγμός με τους δεκάδες απολυμένους (2022-09-23 00:00:00.0)
Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας στα μεταλλεία (2021-12-02 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν τρομοκρατούνται! (2021-08-31 00:00:00.0)
Το μήνυμα παραδόθηκε: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! (2021-08-28 00:00:00.0)
Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον Πολύγυρο (2021-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ