Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα, σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες

BelTA

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα, σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες
Οξύνεται η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με Πολωνία και Λιθουανία, όπου οι μετανάστες έχουν γίνει «μπαλάκι» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως από Αφρική και Μέση Ανατολή, προσπάθησαν και χτες να διασχίσουν τα πολωνικά σύνορα. Από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες στη μεθόριο περιοχή, σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον εφτά θάνατοι μεταναστών.

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν αντίστοιχα βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες με σακίδια να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου ή να κάθονται στον δρόμο, ενώ συνοδεύονται από ένοπλους ντυμένους στα χακί, πιθανά Λευκορώσους.

Οι πολωνικές αρχές κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό συμβάν, με την πολωνική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να κάνει λόγο για «μαζική επίθεση παράνομων μεταναστών» στα σύνορα. Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Π. Βαβρζίκ, επικαλούμενος «πληροφορίες του Τύπου», ανέφερε ότι το Μινσκ προετοιμάζει «μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων».

Τα πολωνικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα φτάνουν τις 12.000, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά της η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί και αναδιατάσσει στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει το χτίσιμο τείχους μήκους 500 χλμ. στα σύνορά της, με κόστος 152 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022.

Από την πλευρά της Λευκορωσίας, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθετεί μια «απάνθρωπη στάση».

Στην πραγματικότητα, η Λευκορωσία αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, ενώ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία τους επαναπροωθούν ή τους συλλαμβάνουν.

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε χτες την «αλληλεγγύη της ΕΕ» στις τρεις παραπάνω χώρες, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας «να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ