Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γύρος επαφών σε Ασία και Ευρώπη από τον νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ

Την «κυριαρχία μετριοπαθών και σύγχρονων δυνάμεων» εντός των Ταλιμπάν «αναζητεί» η ΕΕ

Επαφές σε Ασία και Ευρώπη ξεκίνησε χτες ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τομ Γουέστ, δηλώνοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ενωμένη για να είναι αποτελεσματική» και ότι στόχος των επαφών του είναι «να συζητήσω πώς θα προχωρήσουμε μπροστά με συμμάχους και εταίρους».

Από τις Βρυξέλλες, όπου έκανε την πρώτη του στάση, επεσήμανε ότι «οι Ταλιμπάν διατύπωσαν πολύ καθαρά και ανοιχτά την επιθυμία τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, να επαναληφθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, να επιστρέψει η διεθνής διπλωματική κοινότητα στην Καμπούλ και να υπάρξει ανακούφιση από τις κυρώσεις», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απ' αυτά».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης - που θα έχει επαφές σε Πακιστάν, Ινδία και Ρωσία - είπε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα, ενώ εξέφρασε και «ανησυχία για την εκτόξευση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν», αναφέροντας: «Θέλουμε οι Ταλιμπάν να πετύχουν απέναντί τους».

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, και η συνεχιζόμενη παρουσία της «Αλ Κάιντα» στην περιοχή «αποτελεί θέμα για το οποίο εκφράζουμε ανησυχία και στον διάλογό μας με τους Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το αφγανικό δίκτυο «Tolo News», στις Βρυξέλλες θα βρεθεί για επαφές και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Αφγανιστάν, Αντρέας φον Μπραντ. Ο τελευταίος σε πρόσφατες δηλώσεις του επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, να βεβαιωθούμε ότι στο εσωτερικό του κινήματος των Ταλιμπάν θα κυριαρχήσουν οι μετριοπαθείς και οι σύγχρονες δυνάμεις».

Συνέχεια σε επαφές και επιθέσεις εντός του Αφγανιστάν

Τις διαρκείς διεργασίες για τους όρους συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν αναδεικνύουν και οι επαφές που συνεχίζονται μαζί της στην Καμπούλ και αλλού.

Μετά τον Πακιστανό ΥΠΕΞ, στην Καμπούλ βρέθηκε και ο ΥΠΕΞ του Τουρκμενιστάν, Ρ. Μουράντοφ. Συνάντησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του «Ισλαμικού Εμιράτου», μουλά Μοχάμαντ Χασάν Ακχάντ, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία. Ο δε αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν στηρίζουν έργα όπως ο αγωγός TAPI (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία), αλλά και κοινά σχέδια για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και του δικτύου οπτικών ινών.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση με θύματα σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά, την Κυριακή. Ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Ταλιμπάν, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε άλλο τμήμα της ίδιας πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρθηκαν σε μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας και τη δολοφονία τεσσάρων Αφγανών γυναικών, μεταξύ τους και ακτιβιστριών για τα γυναικεία δικαιώματα. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν στο Μαζάρ ι Σαρίφ, στα βόρεια, ενώ τις τελευταίες μέρες είχαν καταγραφεί δολοφονίες και άλλων ακτιβιστριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Κίνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ για συνάντηση του νέου περιφερειακού σχήματος (2022-03-30 00:00:00.0)
Επαφές Ταλιμπάν για τον αγωγό ΤΑPI (2022-01-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση διεργασιών και επικίνδυνων σχεδιασμών, ενώ μεγαλώνει η εξαθλίωση του λαού (2021-08-24 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ (2020-08-04 00:00:00.0)
Ξαφνική επίσκεψη Κάρτερ στο Αφγανιστάν (2015-12-19 00:00:00.0)
Ταλιμπάν προς Αμερικανούς πολίτες: «Σκεφθείτε» (2001-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ