Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζει αύξηση γεωτρήσεων

«Θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Και θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει «ανέβει κατηγορία» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, μετά και από την περσινή ανακάλυψη του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα.

Υποστήριξε δε ότι «ένας από τους λόγους για τις επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας είναι η αποφασιστικότητά μας να διαθέσουμε τους δικούς μας πόρους στο έθνος μας» και συμπλήρωσε ότι «θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία μεταξύ του μικρού αριθμού χωρών στον κόσμο που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια.

Μετά το Ακούγιου (σ.σ. σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη νότια Τουρκία που κατασκευάζουν ρωσικά κεφάλαια), θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο, ακόμη και τον 3ο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής (...) Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας, παρόλο που την επικρίνουν. Ενώ 443 πυρηνικοί σταθμοί σε 32 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν. Είναι λάθος, αν όχι προδοσία, να πει κάποιος ότι "η Τουρκία δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια"».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία «Daewoo» για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου. Πρόκειται για το 7ης γενιάς «West Cobalt» που θα τεθεί σε λειτουργία αφού μετονομαστεί. Μέχρι σήμερα η χώρα διαθέτει τρία πλωτά γεωτρύπανα 6ης γενιάς, ενώ η πιο προηγμένη τεχνολογία των πλοίων 7ης γενιάς προσφέρει δυνατότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση, σε βάθος 12.000 - 12.500 μέτρων. Μεταξύ άλλων το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κατευθύνει κάποια γεωτρύπανα του στόλου της στις περιοχές που εντοπίστηκε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω «οι παρενοχλήσεις από Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ