Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο Ζάεφ ανέβαλε την παραίτησή του

Για «να μην κινδυνεύσει η ευρωατλαντική διαδικασία»

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το μεγαλύτερο (κεντροδεξιό) κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SNDS) του Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση αναμένεται ενώ αργά προχτές το βράδυ, μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SNDS, ανακοινώθηκε ότι τελικά ο Ζάεφ αναβάλλει επ' αόριστον τις παραιτήσεις που προ ημερών είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει, τόσο από την πρωθυπουργία όσο και από την ηγεσία του SNDS.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει σε ένα παρελθόν που έχει αμαυρωθεί από διαμάχες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωατλαντική διαδικασία», ενώ συνέδεσε την αναβολή της παραίτησής του και με το ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση». Είπε ακόμα ότι η αναβολή αφορά την προσπάθεια «να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να παραμείνει στους Σοσιαλδημοκράτες», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεροποιηθεί».

Ο Πέρο Κοσταντίνοφ, μέλος της ΚΕ του SNDS, δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι μας καλεί όλους το καθήκον», δίνοντας ουσιαστικά σήμα για κλιμάκωση των παζαριών που θα ευνοήσουν τη διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.

Σημειώνουμε ότι μετά τις ανακοινώσεις περί παραίτησης Ζάεφ, η ηγεσία του αλβανικού κόμματος BESA, που στήριζε μέχρι πρότινος τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και το παρόν Κοινοβούλιο πρέπει να εξαντλήσουν την 4ετή θητεία τους γιατί έχουμε στρατηγικούς στόχους για την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, όπως θέλαμε την ένταξη και στο ΝΑΤΟ». Ο ηγέτης του κόμματος Μπ. Κασάμι υπογράμμισε ότι «έχουμε ισχυρή σχέση με τη διεθνή κοινότητα» και εκφράζοντας δυσαρέσκεια για λειψή ενημέρωση εντός του συνασπισμού σχετικά με την παραίτηση Ζάεφ, επέμεινε ότι «όσο διατηρεί τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα έχει τη δική μας στήριξη». Οταν τις επόμενες μέρες το VMRO κατέθεσε πρόταση μομφής (με τον ηγέτη του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να λέει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών»), ανακοινώθηκε ότι αυτή είχε τη στήριξη και του BESA, ενδεικτικό κι αυτό για τις πυκνές διεργασίες. Αντίστοιχα, θολή είναι η εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν και οι βουλευτές του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» απέναντι στην πρόταση μομφής του VMRO.

Ολα τα παραπάνω «τρέχουν» ενώ ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνικ Μπεκτέσι δήλωσε προχτές ότι η κυβέρνηση κηρύσσει ένα 30ήμερο «ενεργειακής κρίσης», μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής που παρακολουθεί τον εφοδιασμό ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Η απόφαση λήφθηκε «εξαιτίας των μειωμένων δυνατοτήτων εγχώριας παραγωγής». Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα δρομολογούσε επιδοτήσεις για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και άνθρακα. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η Βόρεια Μακεδονία καλύπτει το 88% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από εγχώρια παραγωγή, κυρίως μέσω μονάδων που χρησιμοποιούν άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ