Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «πρώτο ένσημο» είναι διευκόλυνση στην εργοδοσία και όχι στη νεολαία

Ανακοίνωση για την τροπολογία της κυβέρνησης, που δίνει 42 εκατ. ευρώ ως νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες

RIZOSPASTIS

Τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ακόμα ένα μέτρο για την ενίσχυση της εργοδοσίας, αφού με πρόσχημα τη διευκόλυνση τάχα της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την μπουκώνει και πάλι με «ζεστό» χρήμα, προώθησε για ψήφιση το υπουργείο Εργασίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι το σχετικό πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, υπό τον τίτλο «πρώτο ένσημο», εξασφαλίζοντας από το πρώτο κιόλας ένσημο 42 εκατ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο μιας πρόσληψης εργαζόμενου 18 - 29 ετών που πιάνει πρώτη φορά δουλειά, θα δίνονται 600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον νεοπροσληφθέντα.

Σχολιάζοντας την τροπολογία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει ότι «από το "πρώτο ένσημο" η νέα γενιά έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, όχι επιδοτήσεις στους εργοδότες και ψίχουλα!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης για το "πρώτο ένσημο" δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παροχή - επιδότηση με 100 ευρώ τον μήνα, για 6 μήνες, στις επιχειρήσεις "για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του εργαζόμενου"!

Με τα χρήματα από τη φορολογία τη δική μας και των γονιών μας πληρώνουν τους εργοδότες, για να βγάλουν κι άλλα κέρδη πάνω στις πλάτες της νέας γενιάς. Η μόνη διευκόλυνση που παρέχει - για μια ακόμα φορά - ο κρατικός προϋπολογισμός είναι προς όφελος της εργοδοσίας!

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή η τροπολογία - δώρο στα αφεντικά έρχεται ως συνέχεια των νόμων Βρούτση (επί κυβέρνησης ΝΔ) και Αχτσιόγλου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που από κοινού διέλυσαν τον κατώτατο μισθό, απαγορεύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του, αφήνοντας ανεξέλεγκτο το πεδίο στους εργοδότες.

Είναι φανερό ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, αντίθετα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια και την πίεση της εργοδοσίας για ακόμα χαμηλότερες απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλέψουν, τους αποφοίτους Λυκείων και σχολών κατάρτισης, από το "πρώτο ένσημο" να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγώνων των εργαζομένων στην "e-food" και στην COSCO: Μέσα από τα σωματεία και τον συλλογικό αγώνα τους να κάνουν κουρελόχαρτα τους αντεργατικούς νόμους και τις διατάξεις - επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, και να παλέψουν για δουλειά με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και όχι με όρους χειρότερους από τις προηγούμενες γενιές.

Απαιτούμε:

  • Από το "πρώτο ένσημο" να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς.
  • Από το "πρώτο ένσημο" να δουλεύουμε μόνιμα και σταθερά, κόντρα σε κάθε "ευέλικτη" μορφή απασχόλησης, όπως είναι η ημιαπασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας (ακόμα και ημέρας υπάρχουν στα ξενοδοχεία), μέσω δουλεμπορικών γραφείων, τηλεργασία, "συνεργατική" και άλλες τόσες μορφές που ενίσχυσε ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη.
  • Από το "πρώτο ένσημο" να εξασφαλίζεται η πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους, και όχι να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταφεύγουν στην ιδιωτική Ασφάλιση και Υγεία.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο- 35ωρο.

Οι αγώνες μας σήμερα μπορούν και έχουν αποτελέσματα! Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του και να περάσει στην αντεπίθεση!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εφαρμογή ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο (2019-06-05 00:00:00.0)
Νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου» (2018-09-21 00:00:00.0)
Ε, όχι και «νόμος Αχτσιόγλου»... (2018-07-17 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ για τους εποχικούς (2008-06-26 00:00:00.0)
Τροπολογία εκτόνωσης των αντιδράσεων (2006-04-27 00:00:00.0)
Ούτε επίδομα ανεργίας! (1997-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ