Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΖΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΖΗΣ
Σημαντικές πλευρές του θέματος της Πολιτικής Προστασίας φώτισαν οι θεματικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν την παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος από τον Δ. Κουτσούμπα. Αναλυτικότερα θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Το τι χρηματοδοτείται καθορίζεται από τον χαρακτήρα του αστικού κράτους

Ο Δημήτρης Κουτζής, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΔΕ του ΤΕΕ, στην παρέμβασή του με θέμα «Αντισεισμική προστασία: Εμπόρευμα ή δικαίωμα;», μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το τι χρηματοδοτείται και τι όχι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Καθορίζεται από τον χαρακτήρα του κράτους ως αστικού και την αποστολή που επιτελεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή και σε στελέχωση με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων όπως οι ΔΑΕΦΚ, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ΚΤΥΠ - Κτιριακές Υποδομές κ.λπ. Τις μεγάλες ελλείψεις που επίσης υπάρχουν σε προσωπικό και υποδομές στην Πολιτική Προστασία, στους δήμους και τις Περιφέρειες, που καθιστούν τα σχέδια αντιμετώπισης χαρτιά χωρίς ουσία. Τις πάρα πολύ μεγάλες ελλείψεις σε μηχανικούς και εργατοτεχνικό προσωπικό στους δήμους για τις άμεσες επισκευές σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών κέντρων, ΚΑΠΗ κ.λπ. αλλά και τη σωστή συντήρησή τους».

Κριτήριο δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά το κέρδος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ο Βασίλης Μπέλλος, Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην παρέμβασή του με θέμα «Για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία», επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ας σκεφτούμε, αποτελεί το πρόβλημα που συζητάμε κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα; Οι πρόσφατες πλημμύρες του καλοκαιριού στη Γερμανία μάλλον υποδεικνύουν το αντίθετο. Το κύριο "όπλο" της ΕΕ για την αντιπλημμυρική προστασία είναι η Οδηγία για τις πλημμύρες 2007/60, η οποία αφενός βρίθει από ασάφειες, αφετέρου αφορά κυρίως τις βορειοευρωπαϊκές χώρες (...) Η βασική γραμμή της Οδηγίας αυτής είναι η διαχείριση του ρίσκου. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική, όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων ποσοτικοποιούνται με χρηματικές μονάδες και συγκρίνονται με βάση μία ανάλυση κόστους - οφέλους για το κράτος και το κεφάλαιο. Αν λοιπόν "συμφέρει" να πνιγεί μια περιοχή αντί να κατασκευαστεί κάποιο αντιπλημμυρικό έργο (αν δηλαδή το κόστος αποζημιώσεων για τις ανθρώπινες απώλειες όσο και για την καταστροφή υποδομών είναι μικρότερο από το κόστος κατασκευής), τότε επιλέγεται η πρώτη λύση. Κι αυτό γιατί κριτήριο δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των υποδομών, αλλά το κέρδος».

Το αστικό κράτος θωρακίζει την κερδοφορία με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου

ΕΥΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
ΕΥΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Η Εύη Γεωργιάδου, Δρ Χημικός Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, στην παρέμβασή της με θέμα «Οι πραγματικοί ένοχοι για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)» υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «κάθε εργοδότης εξετάζει το αν και ποια μέτρα θα λάβει με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν αυτά στην κερδοφορία του. Ταυτόχρονα, το αστικό κράτος θωρακίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και με τη διατήρηση κενών στη νομοθεσία ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά. Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους, θα απαιτούνταν χρόνια! Για τις εγκαταστάσεις Σεβεζο ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας, από την ίδια τη νομοθεσία υποχρεωτική είναι η επιθεώρηση μόνο μια φορά τον χρόνο».

Απέναντι στις λαϊκές ανάγκες οι σχεδιασμοί για τα δάση

Ο Αντώνης Ραλλάτος, Δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ, στην παρέμβασή του με θέμα «Οι βαθύτεροι στόχοι του νέου αστικού σχεδίου για τη δασοπροστασία», τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού θράσους οι δηλώσεις του πρώην υπουργού "προστασίας του Πολίτη" κ. Χρυσοχοΐδη, ότι είχε γίνει μια "καταπληκτική, πρότυπη δουλειά, όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος της πυροπροστασίας". Το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες (1.300.000) καμένα στρέμματα δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, γεωργικών καλλιεργειών, οι καταστροφές κατοικιών, κοπαδιών, λαϊκών περιουσιών κ.λπ. διέψευσαν τραγικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς (...) Ως νέα λύση, εμφανίζει τη διαμόρφωση αναπτυξιακού σχεδίου ανασυγκρότησης στο πλαίσιο των γνωστών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Αυτό το σχέδιο έχει ως κριτήριο την άμεση ενίσχυση των ομίλων και όχι την ανάπτυξη έργων υποδομών που θα ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει την ένταξη των δασών στον ευρύτερο τουριστικό και αγροδιατροφικό τομέα».

Αμεση ανάγκη η αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας των δασών

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΛΛΑΤΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΛΛΑΤΟΣ
Ο Δημήτρης Βλάχος, αρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, στην παρέμβασή του με θέμα «Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Πυρόσβεσης από την αστική πολιτική», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για ακόμα μια χρονιά και στις φετινές πυρκαγιές, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα διαχρονικά αποτελέσματα της ανυπαρξίας από όλες τις κυβερνήσεις ενός πραγματικού σχεδίου για την προστασία των δασών και των πόλεων, του λαού και της περιουσίας του, από τις πυρκαγιές (...) Δάση εγκαταλειμμένα χωρίς να διαχειρίζονται, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, που θα έπρεπε να εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες υποδομές και δίκτυα αντιπυρικής προστασίας και όπου οι σχετικές μελέτες προβλέπουν αντιπυρικές ζώνες (...) Με όλα αυτά έχει να αναμετρηθεί ο μάχιμος πυροσβέστης, καθώς και με τις ελλείψεις που υπάρχουν και στην υπηρεσία του (...) Είναι άμεση ανάγκη η αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας των δασών. Για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο πρόληψης και πυροπροστασίας που θα εξασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, των υποδομών και του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας, απαιτείται να ενισχυθούν άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και εποχικοί και συμβασιούχοι συνάδελφοι και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που απαιτείται».

Ο αγώνας είναι μπροστά και είναι υπόθεση όλου του λαού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο Πέτρος Καράμπελας, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, στην παρέμβασή του με θέμα «Η πρωτοβουλία των κατοίκων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον αντίποδα της κρατικής απουσίας», μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο αγώνας είναι μπροστά! Γιατί σήμερα τα διάφορα επενδυτικά κοράκια έρχονται με τον μανδύα του αναδασωτή και προβάλλονται από την κυβέρνηση και άλλους καλοθελητές ως σωτήρες για την αποκατάσταση του δάσους, τη στιγμή που ορισμένοι από αυτούς είναι γνωστοί για τη ρύπανση που προκαλούν στη Δυτική Αττική και αλλού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής τους δράσης. Ο αγώνας είναι μπροστά. Γιατί σήμερα η αγωνία μεγαλώνει, ότι το μαύρο τοπίο της φωτιάς κινδυνεύει να μετατραπεί σε καφέ της πλημμύρας. Γιατί ο αγώνας που δίνουμε για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών είναι δεμένος με τον αγώνα για να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικές καταστροφές (...) Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας αφορά την ίδια μας τη ζωή και την υγεία μας. Είναι υπόθεση όλου του λαού να μπει μαζικά στον αγώνα και να διεκδικήσει μέτρα πρόληψης και προστασίας».

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας

Στην παρέμβασή του, ο Γρηγόρης Ζησίμου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η περίπτωση της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι προκλητικά αποκαλυπτική της ουσιαστικής απουσίας σχεδιασμού, πρόληψης και καταστολής, συνεπεία της υποχρηματοδότησης και στην περίπτωσή μας της παντελούς αδιαφορίας για αναγκαία μέτρα προστασίας (...) σήμερα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών, κατασκευή των αναγκαίων πλέον για τη ζωή μας αντιπλημμυρικών έργων και των ολικών αποζημιώσεων για το σύνολο των ζημιών που έχουμε υποστεί (...) Εχοντας την πείρα από την κρατική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, βλέποντας και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες που προέκυψαν από την πυρκαγιά, τόσο περισσότερο προβάλλει ως αναγκαιότητα ο οργανωμένος διεκδικητικός αγώνας, ασκώντας ασφυκτική πίεση για να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο μας (...) Θεωρούμε ότι για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για να καταφέρουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, και για αυτό μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και τους φορείς που βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες σε αγωνιστική εγρήγορση θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας».


ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ