Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες για τις σχολικές υποδομές

Το χρόνιο πρόβλημα των σχολικών υποδομών ξαναέρχεται με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια ύστερα από τα περιστατικά με τις πτώσεις οροφών και σοβάδων σε σχολεία, τα οποία αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» και οφείλονται στη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη σχολική στέγη και διάχυσής της σε Περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΤΥΠ ΑΕ έχει καταγγείλει ότι «πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες προ 50ετίας με παλιό ή καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, ενώ ακόμα και πολλές από τις νεότερες είναι καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφίβολης ποιότητας και όρων ασφάλειας. Αυτά αποδεικνύονται από ελέγχους, όπως αυτοί που κάναμε σε εκατοντάδες σχολεία μετά τον σεισμό στην Αττική το 2019, όπου διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες ως επί το πλείστον δεν οφείλονταν στον σεισμό αλλά σε κακοτεχνίες και ελλιπείς επισκευές και παρεμβάσεις που είχαν γίνει παλιότερα, ενώ κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα αν και πώς έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια που διαπιστώσαμε βλάβες».

Οξυμένο πρόβλημα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Τα προβλήματα υποδομών των σχολείων αναδεικνύονται ανάγλυφα και σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά και οξυμένα είναι αυτά στα σχολεία της Κρήτης μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη. Με αφορμή αυτά, η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, μαζί με εκπροσώπους γονέων σχολείων του Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελίου, πραγματοποίησε παρέμβαση στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μ. Φραγκάκη, ζητώντας κατεπείγουσα διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών για τη συνέχεια της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε οικίσκους, την επισκευή των ζημιών αλλά και την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι ζητήθηκαν 100 οικίσκοι για τα σχολεία και το υπουργείο έδωσε 50, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να είναι ακόμα στον «αέρα». Η Ομοσπονδία εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, όπου δεν θα είναι έτοιμοι οι οικίσκοι πριν από το τέλος του Νοέμβρη, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων. Παράλληλα η Ομοσπονδία εκφράζει ανησυχία για τη διαδικασία αποκατάστασης στα σχολεία που έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό, καθώς δεν έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση για την αποκατάστασή τους, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ