Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενδεχόμενη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στις αρχές του έτους

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, προγραμματίζεται να συναντηθούν για συνομιλίες στις αρχές του 2022 και θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη πριν από το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant».

Στο ενδεχόμενο νέας συνάντησης κορυφής, μετά τη συνάντηση του περασμένου Ιούνη στη Γενεύη, είχε αναφερθεί πριν από μέρες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας για ζητήματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κυβερνοασφάλεια, η εξωτερική και οικονομική πολιτική, έχουν αυξηθεί έκτοτε - με το βλέμμα και στην Κίνα - ενώ παράλληλα παραμένουν και οξύνονται όλες οι αιτίες κλιμάκωσης σε πολλά μέτωπα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά συμφωνιών, στις οποίες κατέληξαν κατά τη σύνοδο της Γενεύης, ενώ οι συνομιλίες θα έχουν εκτεταμένη ατζέντα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, χρειάζεται μια νέα συζήτηση στον τομέα της μη διάδοσης, του αφοπλισμού και του ελέγχου των εξοπλισμών, όπου αυξάνεται η αβεβαιότητα «καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις και απειλές». Μάλιστα, εκτίμησε πως το «υπάρχον σύστημα διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών» διαβρώνεται καθώς «αυξάνονται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες που υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα».

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να μπει σε διεθνείς συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, ενώ πριν από λίγες μέρες σημειώθηκαν νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με αφορμή έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για την πορεία ενίσχυσης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα θεωρεί ότι Ρωσία και ΗΠΑ έρχονται πιο κοντά στη συνεργασία στον κυβερνοχώρο, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε το κοινό σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν τα δύο κράτη για το θέμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ