Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Απειλές για αναστολή συμφωνιών και αντίποινα

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, στο φόντο του Brexit, αντανακλώνται στις νέες απειλές εκατέρωθεν, με τη μεν Βρετανία να απειλεί με αναστολή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας που είχε υπογράψει με την ΕΕ τον Δεκέμβρη του 2020, τις δε Βρυξέλλες να απαντούν με «προειδοποιήσεις» για αντίποινα.

Χτες ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντ. Φροστ, επανέφερε μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων την απειλή για ενεργοποίηση του άρθρου 16 που οδηγεί σε αναστολή της Συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, λέγοντας πως θα είναι η «μόνη επιλογή» για το Λονδίνο εάν δεν υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία με την ΕΕ στα θέματα όπου εκδηλώνονται οι αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «δεν έχουν ολοκληρωθεί», καλώντας τους «Ευρωπαίους φίλους» να δουν τα πράγματα «με κάποια αναλογία».

Το «politico.eu», επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρλανδού αντιπροέδρου της κυβέρνησης (και πρώην πρωθυπουργού), Λίο Βαράντκαρ, πως θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα από την ΕΕ σε περίπτωση που η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 16, αποκάλυψε χτες πως το τελευταίο διάστημα Ιρλανδοί αρμόδιοι αξιωματούχοι «ξεσκονίζουν» τη συμφωνία και κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Ντ. Φροστ για το θέμα αύξησης των αδειών αλιείας που επιθυμούν οι Γάλλοι ψαράδες με σκοπό να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μία «γρήγορη λύση» και ανέφερε πως η χώρα του παραμένει «ανοικτή στον διάλογο». Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως η Γαλλία έχει προαναγγείλει μια σειρά «αντιποίνων» απέναντι στο Λονδίνο, αναφέροντας ότι τα κρατά «παγωμένα» όσο συνεχίζονται τα παζάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ