Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την απειλή «λουκέτου» στο εργοστάσιο

Αντιμέτωποι με την απειλή «λουκέτου» στο εργοστάσιο και με απλήρωτα δεδουλευμένα 5 μηνών βρίσκονται οι 180 εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, μια μονάδα - «πρότυπο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως τη διαφήμιζαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι επί 4 χρόνια πληρώνονται με έναντι, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των 5 μηνών και να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις. Μάλιστα, πολλοί δεν έχουν λεφτά ούτε για τη μετακίνησή τους στη δουλειά, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουν και την άρνηση της εργοδοσίας να ανοίξει συζήτηση για την υπογραφή ΣΣΕ, για την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων.

Τελευταία καλούνται από την εργοδοσία να δώσουν κι άλλη πίστωση χρόνου, με το επιχείρημα ότι αναζητά υποψήφιο επενδυτή.

Οι εξελίξεις αυτές, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο, παρουσία πολλών εργαζομένων, καθώς είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας στις δύο βάρδιες. Μιλώντας ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, στάθηκε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και την απειλή κλεισίματος του εργοστασίου και θύμισε το «ζεστό» χρήμα που έχει πάρει η εργοδοσία τα τελευταία 10 χρόνια. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση που αρνήθηκε να δώσει έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ, ύψους 3.000 ευρώ, ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ταΐζουν με πακτωλό χρήματος την επιχείρηση «Βαρβαρέσος» (είτε για προσλήψεις εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ είτε για δήθεν εκπαίδευση εργαζομένων).

Το ΔΣ του Σωματείου, με συλλογικές διαδικασίες, 2,5 χρόνια τώρα, οργάνωσε την πάλη για την καταβολή δεδουλευμένων, την υπογραφή ΣΣΕ, την κάλυψη απωλειών, για την προστασία των εργαζομένων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει δυναμικά με κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων. Επίσης, για να μην κοπούν ρεύμα, νερό, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απλήρωτου εργάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ