Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα, με «όχημα» τους μετανάστες

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν συγκεντρωθεί στις δύο πλευρές των συνόρων

Εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας παραμένουν χιλιάδες μετανάστες

BelTA

Εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας παραμένουν χιλιάδες μετανάστες
Με συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων Λευκορωσίας - Πολωνίας, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες - απελπισμένοι άνθρωποι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία κ.α., οι οποίοι εργαλειοποιούνται στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - κλιμακώνεται η ένταση στην ευρύτερη περιοχή, σε ένα ακόμα επικίνδυνο επεισόδιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, ομάδες μεταναστών επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα της Πολωνίας από τη Λευκορωσία, με τις πολωνικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν βίαια και να προχωρούν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Αμυνας, Μ. Μπλάστσακ, έγιναν πολλές απόπειρες παραβίασης των συνόρων «σε διάφορα σημεία», ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες απειλούν τους μετανάστες για να τους υποχρεώσουν να παραβιάσουν τα σύνορα.

Χαρακτηριστικές της κλιμάκωσης και των πολλαπλών κινδύνων είναι οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας.

Η Επιτροπή Κρατικών Συνόρων της Λευκορωσίας κατηγόρησε την πολωνική πλευρά για «προβοκάτσιες» και «απερίσκεπτες ενέργειες» που «μπορεί να καταλήξουν σε συνοριακή σύγκρουση». Σύμφωνα με τη λευκορωσική συνοριοφυλακή, «εκτός από τη σωματική βία και τη χρήση δακρυγόνων όταν πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν τη γειτονική πλευρά, οι Πολωνοί στρατιώτες χρησιμοποιούν όπλα και πυροβολούν πάνω από τα κεφάλια τους».

Από την πλευρά του το πολωνικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε δύο σύντομα βίντεο με πυροβολισμό, με τον ισχυρισμό ότι προήλθε από ένστολο ένοπλο από τη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε ότι «αρκετές δεκάδες μεταναστών κατέστρεψαν τους φράχτες της μεθορίου κοντά στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβιέζα και πέρασαν τα σύνορα». Μερικοί συνελήφθησαν και μεταφερθήκαν ξανά στη Λευκορωσία, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - πέρασαν άλλη μια νύχτα στο κρύο στα σύνορα με την Πολωνία, μέσα σε σκηνές και γύρω από φωτιές, ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Οξύνεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Συντηρώντας την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την Τρίτη το βράδυ τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ότι είναι «ο εγκέφαλος» και ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο «ο εκτελεστής» πίσω από το κύμα μεταναστών και προσφύγων, προειδοποιώντας ότι αυτή η «υβριδική επίθεση» έχει στόχο «να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ».

«Η υπεράσπιση των συνόρων της Πολωνίας ισοδυναμεί με την υπεράσπιση του ανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξάλλου «πρόκειται για πολιτική κρίση και όχι μεταναστευτική» και «για εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας», ισχυρίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, στη Βαρσοβία.

Το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Πολωνία «απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τη Λευκορωσία μέσω της μεταφοράς χιλιάδων μεταναστών στα σύνορά της», δήλωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό Πρόεδρο Α. Ντούντα.

Η δε Ουκρανία θα διπλασιάσει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των δικών της συνόρων.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά, προχωρά η «ενσωμάτωση» Ρωσίας - Λευκορωσίας σε τομείς όπως η Αμυνα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ενωσιακού Κράτους». Χτες η Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας πραγματοποίησε περιπολίες αεράμυνας στα δυτικά και νοτιοδυτικά σύνορά της (με την Πολωνία), με τη συμμετοχή δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών «Tu-22M3» της Ρωσίας. Τέτοιες πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών από δω και πέρα θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.

«Στενά» παρακολουθεί την κατάσταση και ο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), το «αμυντικό σύμφωνο» της Ρωσίας με άλλα κράτη (Αρμενία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν).

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει έκτακτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Εσθονίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας.

Αλληλοκατηγορίες για «εργαλειοποίηση»

Από την πλευρά της η ΕΕ ετοιμάζεται «να επεκτείνει και να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο» και «όλων όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, που θα συναντηθεί με τους ομολόγους της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να πλήξουν και αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες προέλευσης και χώρες διέλευσης στο Μινσκ, ενώ η εταιρεία «Turkish Airlines» αρνήθηκε χτες ότι συμμετέχει στη μεταφορά μεταναστών.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, αντανακλώντας την υποκρισία και το θράσος της ΕΕ, που παριστάνει την... «αθώα περιστερά» τόσο για τα κύματα των ξεριζωμένων όσο και για την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από τη Λευκορωσία, κατήγγειλε «την ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση ανθρώπινων υπάρξεων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς».

Ο Πούτιν και η Γερμανίδα υπηρεσιακή καγκελάριος Α. Μέρκελ συζήτησαν τηλεφωνικά για το ζήτημα, με τον Ρώσο Πρόεδρο να προτείνει «άμεσες επαφές μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και της Λευκορωσίας». Από την πλευρά της η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να «ασκήσει την επιρροή της στη Λευκορωσία», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την «εργαλειοποίηση μεταναστών».

Από την πλευρά του ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλ. Μακέι, που συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη μεταναστευτική κρίση, που «έχει προκληθεί από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της», προκειμένου να επιβάλει «τον πέμπτο γύρο κυρώσεων» κατά της Λευκορωσίας. Δήλωσε δε ότι προσβλέπει σε μια «ενίσχυση της συνεργασίας» με τη Ρωσία και ιδιαίτερα σε «μια κοινή αντίδραση» απέναντι στις «μη φιλικές πράξεις» κατά της Λευκορωσίας.

Με τη σειρά του ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι Μινσκ και Μόσχα έχουν ενισχύσει «αποτελεσματικά τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν μια εκστρατεία εναντίον της Λευκορωσίας, την οποία άρχισαν η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της στους κόλπους διεθνών οργανισμών».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά το παρελθόν η ΕΕ έχει αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών, επομένως οι κινήσεις της τώρα να κλείσει τα σύνορα στρέφονται εναντίον της Λευκορωσίας.

Ο δε Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την κατάσταση «μια κρατικά ενορχηστρωμένη και τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση» η οποία δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό κύμα που έφτασε στην Ευρώπη το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία, αντιδρώντας στις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ, ανέστειλε τον Ιούνη τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που έχει υπογράψει με τις Βρυξέλλες.

Ανάληψη «πιο ισχυρής δράσης» ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας στις εργασίες του 15ου ετήσιου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Αμυνα (Annual Baltic Conference on Defence) στο Ταλίν της Εσθονίας, αναπαρήγαγε όλη την επιχειρηματολογία του ευρωατλαντικού μπλοκ και έσπευσε να καλέσει σε «ακόμα πιο ισχυρή δράση» απέναντι στις «ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Βρισκόμαστε στα ευρωπαϊκά σύνορα, ο ένας στο πλευρό του άλλου, ως Ευρωπαίοι εταίροι, ενωμένοι με την Πολωνία απέναντι στις προκλήσεις ασφαλείας και τη νέα ιδιαίτερη πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε «μια παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Εχει πάρα πολλές ομοιότητες με την τρέχουσα κατάσταση, και αυτό που μετράει είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές εργαλειοποιούνται από κρατικούς δρώντες, οι οποίοι αναζητούν γεωπολιτικά ή οικονομικά οφέλη. Ετσι, πρέπει όλοι να αναλάβουμε μια ισχυρή δράση εναντίον αυτών των πρακτικών από κρατικούς δρώντες», πρόσθεσε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ