Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η φινλανδική εταιρεία ταχυμεταφορών «Wolt» - που δραστηριοποιείται σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες - εξαγοράστηκε από την αμερικανική ανταγωνίστρια «DoorDash», σε μια συμφωνία ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Helsingin Sanomat». Η συμφωνία φέρεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της φινλανδικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, μετά την εξαγορά από τη «Nokia» του γαλλικού κολοσσού «Alcatel - Lucent», το 2016, αξίας 16,4 δισ. ευρώ. Ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος της Φινλανδίας έσπευσε να χαιρετίσει την εξαγορά, ενώ η υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «υπέροχο που η φινλανδική τεχνογνωσία αναγνωρίζεται παγκοσμίως».

ΓΛΑΣΚΟΒΗ.-- Υπό τον μανδύα της «προστασίας του περιβάλλοντος», το προσχέδιο απόφασης της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που συνεχίζεται στη Γλασκόβη καταγράφει σειρά στόχων άμεσα συνδεδεμένων με τις «πράσινες» μπίζνες (για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα κ.ά.). Παράλληλα, εκφράζεται «λύπη» για την «αποτυχία» των ανεπτυγμένων χωρών να υλοποιήσουν την υπόσχεση για χορήγηση 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο ως χρηματοπιστωτική «βοήθεια» σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αντεπεξέλθουν στις επενδύσεις στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

ΡΩΜΗ.-- Ακόμη δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μέρες την ώρα της δουλειάς στην ιταλική πρωτεύουσα, πέφτοντας από σκαλωσιά. Στην Ιταλία τα εργατικά «δυστυχήματα» έχουν πάρει «επιδημικές» διαστάσεις: Τουλάχιστον 677 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δούλευαν από τον Γενάρη έως τον Ιούλη του 2021, ενώ από τον Ιούλη μέχρι σήμερα καταγράφεται περίπου ένας θάνατος τη μέρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθερο να αποπλεύσει από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς αφέθηκε την Τρίτη το βιετναμέζικο τάνκερ «MV Sothys» που είχε κατασχεθεί προσωρινά από τις ιρανικές αρχές στις 24/10. Αναφέρθηκε πως προηγουμένως μεταφέρθηκε το ιρανικό πετρέλαιο που είχε το σκάφος από τις ιρανικές αρχές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο κλήτευσε χτες δεκάδες συμβούλους του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος κάπου 700 προσώπων για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ