Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Και η Ινδία στον χορό των «διεθνών πρωτοβουλιών» για την «επόμενη μέρα»

Από τη χτεσινή διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν στο Δελχί
Από τη χτεσινή διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν στο Δελχί
Μετά τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις για το Αφγανιστάν στη Μόσχα και την Τεχεράνη, χτες πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας συνάντηση του «Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν», επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά την εντεινόμενη κινητικότητα, τις διεργασίες και τους ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.

Στο Φόρουμ, που αποτελεί ένα ακόμα πολυμερές σχήμα που λειτουργεί στην περιοχή, συμμετείχαν οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας από Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για την 3η κατά σειρά συνάντηση του Φόρουμ, ενώ τις δύο προηγούμενες φιλοξένησε το Ιράν, το 2018 και το 2019.

Σημειώνεται ότι από τη συγκεκριμένη συνάντηση απουσίαζαν εκπρόσωποι τόσο της Κίνας όσο και του Πακιστάν, σε μία περίοδο που Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ πρωτοστατούν για να καθιερωθούν ως σχήμα οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν (Κίνα, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν), οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Δελχί «συζήτησαν την κατάσταση με την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, κάλεσαν για συλλογική συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία και για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς». Ακόμα, «επέστησαν ειδικά την προσοχή τους στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις απειλές που εγείρονται από την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη διακίνηση ναρκωτικών όπως και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια». Τέλος, «επανέλαβαν τη στήριξή τους σε ένα ειρηνικό και σταθερό Αφγανιστάν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα» και «για μη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Νέες επαφές στο Πακιστάν με Ταλιμπάν, ΗΠΑ και Ρωσία

Παράλληλα, κεντρικό ρόλο στις διεργασίες επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει το Πακιστάν, οι σχεδιασμοί του οποίου είναι ανταγωνιστικοί αυτούς της Ινδίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα φτάνει στο Πακιστάν ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του Πακιστανού ΥΠΕΞ στην Καμπούλ.

Στο Πακιστάν άλλωστε αναμένεται σήμερα και ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τ. Γουέστ, που στις αρχές της βδομάδας ξεκίνησε επαφές σε Ευρώπη και Ασία.

Ενδεικτικές των πυκνών παζαριών είναι επίσης οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου, Ζ. Καμπούλοφ, ότι σήμερα θα συνεδριάσει στο Ισλαμαμπάντ και η λεγόμενη «διευρυμένη τρόικα» για το Αφγανιστάν (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, Πακιστάν και Αφγανιστάν).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ (2022-03-31 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας σε διάφορα επίπεδα (2021-09-17 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλα ξεχωριστά διαβούλια και νέοι «μηχανισμοί» εμπλεκόμενων χωρών (2021-09-10 00:00:00.0)
Απανωτά διαβούλια και παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα» (2021-07-15 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες με ευρύτερο αντίκτυπο (2014-12-21 00:00:00.0)
Συνεργασία, διαξιφισμοί και αντιτιθέμενα συμφέροντα (2012-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ